8. srpnja 2022. održan je sastanak ministrice poljoprirvede Marije Vučković i državnog tajnika Zdravka Tušeka s gradonačelnikom Grada Krapine Zoranom Gregurovićem i lokalnim načelnicima na temu aktualnosti u poljoprivredi. Nakon sastanka ministrica je prisustvovala svečanom otvorenju Kulturnog centra Lobor i prostorija Općine Lobor.

Investicija u Općini Lobor ukupno je vrijedna 4 milijuna kuna. Doprinijet će kvalitetnom djelovanju jedinice lokalne samouprave i upotpunjavanju kulturnih i turističkih sadržaja. Udruge s područja Općine, koje su do sada djelovale u vrlo skromnim uvjetima, na ovaj način će imati osiguran prostor za rad i prezentaciju rada. Projekt je realiziran uz pomoć sredstava iz Mjere 7 Programa ruralnog razvoja. 

Također, ministrica je sudjelovala i na svečanosti obilježavanja Dana općine i župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Majke Božje Bistričke. Tom prilikom čestitala je stanovnicima Općine njihov dan. Još jednom je podsjetila na 54 milijuna kuna vrijednu pomoć koju je osigurala Vlada RH za šest županija, između ostalih i Krapinsko-zagorsku županiju, stradalih u nevremenu i tuči. Pri tome se 25 milijuna kuna odnosi na štete u poljoprivredi.  

Predstavnici Ministarstva su tijekom radnog posjeta županiji obišli i OPG Kuharić.. OPG Kuharić je primjer kvalitetnog korištenja sredstava Programa ruralnog razvoja. Uz pomoć posljednjeg ulaganja u okviru Mjere 4 nabavljena je mehanizacija koja je olakšala zbrinjavanje i rukovanje stajskim gnojem. Ranije je izgrađena i opremljena suvremena farma za 77 uvjetnih grla s modernim sustavom napajanja. Nabavljena je i mehanizacija kojom će se kvalitetnije moći pripremiti hrana za stoku i tlo obrađivati sukladno načelima dobre poljoprivredne prakse. OPG Kuharić je, između ostalog, pobjednik prošlogodišnjeg, osmog izbora najboljeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva pod nazivom „OPG Zlata vrijedan“.  

Do sada je na području Krapinsko-zagorske županije iz Programa ruralnog razvoja ugovoreno 611 milijuna kuna. Isplaćeno je 471 milijun kuna. Kroz Mjeru 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela, ugovoreno je 256 milijuna kuna potpore. Isplaćeno je 177 milijuna kuna. ugovorene su potpore između ostalog i za 17 dječjih vrtića (ugovoreno 109 milijuna kuna); 18 ulaganja u nerazvrstane centre (ugovoreno 59 milijuna kuna); 4 ulaganja u kulturne centre (ugovoreno 19 milijuna kuna). 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje