Na 5. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u okviru Projekta „Za žene – povezane znanjem i iskustvomʺ, održan je okrugli stol. Kongres se održao pod pokroviteljstvom Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. U okviru okruglog stola članice Projekta su uručile predsjednici Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijani Petir, Inicijativu za unapjređenje položaja ruralnih žena u Europi.

Jačanje ženskog poduzetništva, poboljšanje položaja žena u ruralnim područjima; edukacija, informiranje, savjetovanje i međusobno umrežavanje; prepoznavanje važnosti prilagodbe zakonskoga okvira od strane donosioca odluka, kako bi se potaknule aktivnosti ruralnih žena – ciljevi su kojima stremi Projekt, istaknula je Dijana Katica, predsjednica Udruge „Klub članova Selo“.

Multifunkcionalna uloga žene

Marijana Petir rekla je kako ovakvi Projekti imaju snagu utjecaja na politike koje će se provoditi u budućnosti.

Politike koje donosimo trebaju prepoznati i vrednovati nezamjenjivu, multifunkcionalnu ulogu žena u ruralnom području. Ženin nevidljiv rad nije u dovoljnoj mjeri prepoznat niti priznat, rekla je Petir.

Podsjetila je kako niti jedna država članica u prethodnom programskom razdoblju nije programirala potprogram za žene u okviru Programa ruralnog razvoja, iako je ova mogućnost postojala. Istaknula je kako je žene na selu potrebno osnažiti. Zato je potrebno inzistirati na uključivanju tema o položaju ruralnih žena u nacionalne i europske dokumente. Potrebno je i poticati aktivnosti koje žene provode na ruralnim područjima jer su one stvarne čuvarice naših sela.

Petir je rekla kako su kroz aktivnosti Odbora utjecali da će se u okviru Nacionalnog plana za ravnopravnost spolova od 2021. do 2024.g. Ministarstvo poljoprivrede uključiti na način da će preuzeti provođenje mjera kojima će se unaprijediti položaj žena na selu. U Strategiji poljoprivrede do 2030. pozicioniralo se ruralne žene u okviru mehanizama namijenjenih obrazovanju, osposobljavanju, razvoju vještina. To bi se trebalo reflektirati i na Nacionalni strateški plan u okviru Zajedničke poljoprivredne politike. Odbor je predložio i uvođenje dodatnog bodovanja za žene poljoprivrednice kod natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Dodatno bodovanje se uvelo kako bi se žene potaknulo na bavljenje poljoprivredom.

Prethodni članakPosjet ministrice Vučković Krapinsko – zagorskoj županiji
Sljedeći članakSatelitske slike mogu pomoći u upravljanju zemljištem
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.