Zadnji natjecateljski dan manifestacije Dani hrvatskog kulinarstva nam je donio imena najboljih chefova hrvatske natjecateljske gastro scene.

Marin Sambolek iz varaždinskog restorana Nobel osvojio je zlato u ukupnom poretku okuharskog djela natjecanja i tako postao novi Kuharski prvak države, viceprvak je Antoniu Bukvić iz koprivničkog restorana Katarza dok je broncu osvojio Tomislav Greganić iz zagrebačkog hotela Westin. Nastupom u tri kategorije koje su obuhvatile 14 različitih vrsta jela mlade nade hrvatskog kulinarstva pokazali su širok spektar kulinarskog znanja, vještina i kreativnosti i to sve pod dodatnim pritiskom navijača iz publike.

Novi hrvatski predstavnik na prestižnom natjecanju Bocuse d’Or Europe bit će Tomislav Karamarko, koji je u vrlo napetom cjelodnevnom natjecanju kreirao jela dostojna svjetskog gastronomskog vrha. Nijanse su odlučile između njega i protukandidata Brune Vokala u kreacijama na temu tune i fazana. Njihove radove su uz članove sekcije kulinarskih suca HKS-a vrednovali i mentori oba tima, Josip Vrsaljko i Rudolf Štefan uz međunarodna pojačanja Alme Rekič, Ljubice Komlenić i Geanluce Tomasia.

Potonji je u svom masterclassu nakon natjecanja privukao mnogo pažnje, a publika ga je nakon kušanja nagradila velikim pljeskom. Okrugli stol s Ljubicom Komlenić sudionicima manifestacje otvorio je nove poglede na kulinarsku profesiju i funkcioniranje vrhunskih restorana.

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Tema-na-tanjuru-Vokal-1024x683.jpg
Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je Ljubica-Komlenic-Gianluca-Tomasi-Rudolf-Stefan-1024x683.jpg

Pažnju su do samog proglašenja plijenila  i natjecanja u kategoriji „Mistery box“, u kojoj kuhari do zadnjeg trena nisu znali od kojih će namirnica spremati jela, i kategoriji „carving uživo“, koja je još jednom dokazala da je kulinarstvo raznovrsna umjetnost.

Svečanoj dodjeli medalja prisustvovali su predstavnici sponzora manifestacije i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak koji je nagrađenim kuharima uputio riječi pohvale: „Uvijek postoje oni koji žele biti najbolji u području u kojem djeluju, napraviti iskorak, čak pomicati granice. A kad govorimo o kuhanju, to ste danas vi.“

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje