Trećeg dana sajma CROAGRO proglašeni su šampioni Međunarodnog ocjenjivanja rakija i likera, organiziranog od strane Gospodarskog lista u suradnji s Prehrambeno- biotehnološkim i Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Podsjetimo, na ocjenjivanje se prijavilo 80-ak uzoraka rakije i 40-ak uzoraka likera. Sudjelovali su natjecatelji iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore. Stručna komisija sastavljena od 10 članova je marljivo dva dana ocjenjivala, prvo voćne rakije, a zatim i likere.

Apsolutni šampion natjecanja te najbolje ocijenjeni uzorak u kategoriji voćnih rakija je šljivovica Braće Tomašević iz Srbije. Njihova šljivovica je osvojila najveći broj bodova, odnosno 19,1 od ukupnih 20. Osim šljivovice, Braća Tomašević su osvojila i veliku zlatnu medalju za svoju rakiju od maline te potvrdili veliki uspjeh na ovom natjecanju.

Šampion u kategoriji likera je liker od Maraške tvrtke Fiolić Tantum iz Zadra. I na ovom natjecanju, njihov liker je pokazao svoju kvalitetu te zasluženo pobijedio u kategoriji likera. Iako im je glavna djelatnost vinarstvo, gdje često dobivaju nagrade za svoja vina, braća Mario i Dario Fiolić su pokazala da ne zaostaju mnogo ni u proizvodnji likera.

Veliku zlatnu medalju u kategoriji voćnih rakija osvojili su još Srba Josijević sa rakijom od dunje te Gorazd Čuk i Miroslav Miljiš sa svojom šljivovicom.

Zlatnu medalju su osvojili OPG ivan Vlainić, tvrtka Stilanova Lika sa šljivovicom, Slobodan Senić također sa šljivovicom, Vukašin Franeta sa rakijom “Kajsijom”, Zoran Lazić sa šljivovicom i OPG Libero Sinković sa Erba Luigiom.

Po dva zlata su ponijeli doma Agro destil d.o.o., jedno za Djedovu rakiju šljivovicu, a drugo za rakiju od kruške, te Sempervivum s komovicom bariqque i biskom.

Bilo je ovo uzbudljivo natjecanje, organizirano po prvi put u sklopu sajma CROAGRO, s izuzetnom kvalitetnim rakijama i likerima, a zatim i vrhunskom stručnom komisijom.

Čestitamo svim dobitnicima te zahvaljujemo i svim ostalim natjecateljima te se nadamo još većoj kvaliteti kako samog natjecanja tako i jakih alkoholnih pića, pa i još većem broju uzoraka već iduće godine.

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOdržana prva CROAGRO Akademija mladih poljoprivrednika “Lijepo je biti poljoprivrednik” na CROAGRO sajmu!
Sljedeći članakHEP EE solar plus
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.