Krajem mjeseca siječnja navršilo se punih deset godina kako je u Zagrebu osnovana udruga Zagrebački maslinarski institut. To je neprofitna udruga koja okuplja maslinare iz Zagreba i Zagrebačke županije, čiji se maslinici nalaze u priobalju. Udruzi su se pridružili i ljubitelji drugih proizvoda na bazi maslina, te prijatelji željni zdravog načina života u suglasju s prirodom.

Osnivačka skupština udruge održana je 24. siječnja 2011., donesen je Statut udruge i izabrano vodstvo. Prvi predsjednik udruge bio je Krunoslav Kovačević, tajnica Snježana Vitez, a blagajnica  Marija Gradečak – Galović.

Osnovni ciljevi udruge od samoga početka bili su:

 • Udruživanje maslinara koji žive u Gradu Zagrebu, odn. u Zagrebačkoj županiji;
 • Međusobno informiranje, prenošenje najboljih iskustava i prakse;
 • Podizanje razine znanja i razumijevanja vezanih uz masline i maslinovo ulje:

      odabir sorte, sadnja, rezidba, gnojidba, navodnjavanje, obrada tla, zaštita,

      berba, prijevoz, prerada, čuvanje, ambalaža, pakiranje, etikete, skladištenje itd.

 • Promoviranje korištenja maslina i maslinovog ulja u prehrani i širokoj potrošnji:

recepti za jela, slastice, čajeve, za konzerviranje zelenih ili zrelih maslina, primjena u kozmetici i drugim područjima;

 • Podizanje kvalitete maslinovog ulja primjenom optimalnih uvjeta u masliniku, preradi i u čuvanju ulja;
 • Promoviranje bavljenja maslinarstvom kao hobijem i zdravim načinom života;

Dugoročni ciljevi su:

 •  Organiziranje analiza maslinovog ulja za članove udruge: slobodne masne kiseline, peroksidni broj, te organoleptička / senzorska analiza;
 •  Osposobljavanje vlastitog laboratorija za analizu maslinovog ulja;
 •  Educiranje ispitivača u za to ovlaštenim organizacijama – školama;
 •  Organiziranje godišnje smotre i ocjenjivanja maslinovog ulja u Zagrebu za članove udruge;
 •  Održavanje predavanja, izrada i održavanje web-stranice, širenje članstva;
 •  Ispitivanje ostalih mogućnosti djelovanja udruge na korist članovima: poticaji i fondovi na razini Grada Zagreba, Zagrebačke županije, RH i EU-fondovi;
 •  Zajednički nastup u prodaji tržnih viškova;
 •  Ostale aktivnosti u vezi maslina i maslinarstva na dobrobit udruge, članova i šire zajednice.

Uskoro po osnutku obavljene su sve potrebne administrativne radnje potrebne za registriranje i funkcioniranje udruge (upis u registar udruga RH, web-domena, MB, OIB, IBAN). Definirana je mrežna stranica www.zagreboliveinstitute.hr i mail adresa info@zagreboliveinstitute.hr i započelo je komuniciranje s potencijalnim članovima.

Već u prvoj godini djelovanja broj članova prešao je pedeset čiji su maslinici u blizini Labina, Tribunja, Vodica, Skradina, Šibenika, Primoštena, Rogoznice, Makarske, te na otocima Rabu, Pagu, Braču, Korčuli i Koločepu. Tome je doprinio i prvi članak o udruzi objavljen u časopisu Maslina, rujan 2011.

Od jeseni 2011. udruga je počela s intenzivnijim radom, sastancima članova i predavanjima stručnjaka. Udruga je predstavljena na sastanku novinara o maslinovom ulju i zdravlju u Grožnjanu. Prvo je predavanje održala istaknuta znanstvenica dr. sc. Donatella Verbanac (Farmaceutsko-biokemijski fakultet), a odmah potom prof. dr. sc. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Predavanja su održali i poznati stručnjaci iz Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede mr. sc. Višnja Šimunović i mr. sc. Stanislav Štambuk.

U godinama koje su slijedile udruga se širila i nastavila sa svojom misijom. Broj članova prešao je stotinu. Predavanja su, osim ranije navedenih, održali brojni stručnjaci i maslinari, ali i predstavnici pojedinih tvrtki kao npr.: dr.sc. Ignac Kulier (nutricionist), mr. sc. Sanja Biškup (Petrokemija), dr. sc. Jadranka Roša (ekolog, Hrvatske šume), gđa Maja Kikerec (APPRRR), dipl. ing. Elinor Nikolić i mr. sc. Aleksandra Radić (Ured za poljoprivredu Grada Zagreba), dipl. ing. Nataša Puhelek Puština (MPŠ), gđa Iva Ćurić (Ecoland d.o.o.), bacc.ing.agr. Milica Sekulić (Unichem Agro d.o.o.),  mr. sc. Srećko Gross (Magdis d.o.o.), dr. Ivica Vlatković (Novigrad), dipl. ing. Davorin Pamić (Šibenik), dipl. ing. Rudolf Baldasar (Pieralisi), mr. sc. Marica Čubela (Fitoekologija), ing. Berislav Gaćina (član, maslinar), dipl. ing. Ana Marušić Lisac (Biotechnicon d.o.o.), prof. dr. sc. Mirko Gugić (Knin), dr. sc. Darija Vranešić Bender (Medicinski fakultet) i mnogi drugi.

Početkom 2014. Skupština udruge je, radi efikasnijeg rada, osnovala Izvršni odbor udruge, koji je kasnije prerastao u Upravni odbor. Sastav Izvršnog odbora činili su Marijan Andrašec, Renato Balen, Berislav Gaćina, Srećko Gross, Krunoslav Kovačević, Ivica Pešić i Snježan Vitez. Također, sjedište udruge je iz Zagreba bilo premješteno u Malu Goricu, Sveta Nedelja (adresa tvrtke Magdis d.o.o.), pokraj Zagreba.

U 2015. godini udruga je za svojih prvih 11 članova organizirala osposobljavanje za posao maslinara, odn. maslinarke. Edukacija je provedena u organizaciji POU „Libar“ iz Šibenika. Predavači su teoretski dio nastave obavili u sjedištu udruge u Maloj Gorici pokraj Zagreba, a praktični dio je obavljen u maslinicima u okolici Šibenika (Prižba, Krković).

Članovi udruge organizirali su i brojne stručne posjete maslinicima, sudjelovali na manifestacijama i proveli edukaciju i terensku nastavu:

Čista Velika (2014.): D. Pamić: Rezidba maslina i agrotehnika

Smoljanci – Istra (2015.): Sadnja novog maslinika

Lun – otok Pag (2016.): Posjeta starim maslinicima

Krasica (2017.): Izložba maslinovih ulja

Ugljan (2017.): Rasadnik, cijepljenje i rezidba maslina (Šime Marcelić)

Nadin i Novigrad (2017.): Eko-maslinik M. Krtalić i uzorni maslinik dr. I. Vlatković

Vodnjan (2017.): Dani mladog maslinovog ulja

Čista Velika (2018.): Cijepljenje maslina (Šime Marcelić)

Krasica (2019.): Izložba Oleum olivarume

Vodnjan i Mali Turini (2019.): Uljara St. Antonio i OPG-Turinela

Početkom 2016. udruga  je organizirala prvi “Festivala maslina u Zagrebu“ i time proširila obuhvat i podigla kvalitetu svoga djelovanja. Žig Festivala maslina u Zagrebu zaštićen je u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo kao originalno likovno rješenje.

Usvojen je koncept ove manifestacije koji je zadržan na svim dosadašnjim festivalima:

– edukacija građana Zagreba o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja, čiji dio je i vođena degustacija kušanja ulja;

– prodajna izložba maslinovog ulja i drugih proizvoda;

– stručni skup s nizom predavanja za maslinare i opću populaciju;

– ocjenjivanje kvalitete ulja proizvođača ulja iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Prva četiri festivala održana su u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajmu, dok je 5. festival, 2020., održan u centru Zagreba, u Kristalnoj dvorani hotela Westin. Zajednička karakteristika svih festivala je veliki odaziv posjetitelja, veliki broj sudionika prodajne izložbe, zavidan broj stručnih i znanstvenih predavanja,  sve veći broj uzoraka ulja na ocjenjivanju, iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. U ovom tekstu ne ćemo iznositi pojedine podatke, jer je sve dobro opisano na mrežnoj stranici www.zagreboliveinstitute.hr,  Katalogu pojedinog festivala, u časopisima Maslina i Maslinar, a bilo je popraćeno i na TV ekranima i radio postajama u prigodnim emisijama.

Osim u Zagrebu, članovi naše udruge sudjeluju na brojnim ocjenjivanjima u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, gdje postižu zapažene uspjehe. Posebno se mogu istaknuti članovi Aurora Volarević (Turinela), obitelj Paunović i Šajatović (Fimas d.o.o.),  Željko Kolar (Mudrina), Marijan Marijanović (St. Antonio), Ivica Pešić, Ivan Prpić, ali i mnogi drugi, koji redovito sudjeluju na brojnom izložbama i dobivaju visoke ocjene i nagrade.

Od 2019. godine predsjednica udruge je Jacinta Vuković, a članovi Upravnog odbora su: Marijan Andrašec, Renato Balen, Srećko Gross, Božica Kliman, Krunoslav Kovačević i Ivica Pešić. Udruga je vratila svoje sjedište u Zagreb, na adresu Kušlanova ulica 2.

Novu fazu u razvoju udruge čini projektna suradnja s NZJZ „Andrija Štampar“ na projektu kojim se prati kvaliteta ulja raznih sorti, analizira se tlo, voda i zrak na našim maslinarskim područjima. U projektu, koji će trajati 3 godine, sudjeluje 30-ak naših članova, od juga Hrvatske, preko Dalmacije, otoka i zaleđa, sve do Primorja i Istre.

Druga aktivnost je vezana za suradnju s Hrvatskom poljoprivrednom komorom, čiji smo član, te s Ministarstvom poljoprivrede, kome smo uputili niz prijedloga za strategiju maslinarstva RH.

Najnovije napore udruga usmjerava prema višim organizacijskim oblicima udruživanja maslinara, poljoprivrednih zadruga, proizvodnih organizacija, sve do Saveza maslinara RH. Očekujemo da će se na taj način maslinari moći kvalitetnije uključiti u projekte EU, ali i kvalitetnije brendirati hrvatska maslinova ulja na svjetskom tržištu.

U ovoj jubilarnoj godini, kada je još uvijek aktivna pandemija corona virusa, aktivnost udruge je prisilno smanjena. 6. Festival maslina u Zagrebu održat će se u izmijenjenom obliku, vjerojatno bez prodajne izložbe i velikih okupljanja na radionicama i predavanjima. Ipak, održat će se ocjenjivanje ulja, te niz predavanja tijekom godine, ali kao webinar (preko interneta). Analize ulja će provesti NZJZ Zadarske županije, a ocjenjivanje uzoraka provest će, kao i 2020., udruga senzorskih analitičara “Olea“ iz Zadra.

Svim članovima udruge čestitamo 10-godišnji jubilej, te želimo uspješan nastavak rada na dobrobit svojih članova i doprinos razvoju maslinarstva u Hrvatskoj.

Prethodni članakPad vanjsko-trgovinskog deficita proizvoda nastavlja se i u 2021. godini
Sljedeći članakObveza nošenja kacige u traktoru
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.