Ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković u utorak 22. ožujka će putem video veze otvoriti prvu poljoprivrednu konferenciju Ličanka; održati će uvodno izlaganje na temu strateških smjernica hrvatske poljoprivrede. Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, ali i župana Ličko – senjske županije, gospodina Ernesta Petryja. On je ususret ovoj konferenciji izjavio:

-Jačanje konkurentnosti i održivosti  poljoprivrede, šumarstva, lova i ribolova jedan je osnovnih ciljeva Ličko-senjske županije utvrđenih Planom razvoja Ličko-senjske županije do 2027. godine. Ovogodišnja konferencija ima za cilj promicati poljoprivredne vrijednosti brdsko-planinskog područja; posebice teritorijalnog područja Ličko-senjske županije s ciljem razmjene iskustva, znanja i informacija te poticanja suradnje na kreiranju razvojnih projekata.

U tom smislu predstaviti ćemo i strateški projekt Ličko-senjske županije u pripremi, Centar brdsko-planinske poljoprivrede i stočarstva. Osim toga kroz aktualne teme Konferencije želimo potaknuti prelazak subjekata u poljoprivredi na okolišno prihvatljivije tehnologije i sustave poslovanja; želimo naglasiti potrebu digitalizacije poslovanja i stvaranja veće dodane vrijednosti. Očekujem da će konferencija „Ličanka“ rezultirati konkretnim učincima. Očekujem da će ona biti početak tradicije okupljanja poljoprivrednika s područja naše Ličko-senjske županije.

Škripavac, lički krumpir i buša predstavljaju veliki potencijal. Ne samo za poljoprivredni, već i za gurmanski identitet Like, čiji razvoj boljeg pozicioniranja i brendiranja tek predstoji. Zato će na ovogodišnjoj konferenciji upravo o tome biti riječ kroz dva okrugla stola. Prvi je panel pod nazivom ”Proizvodnja sira u Ličko – senjskoj županiji: potencijali i izazovi”, na kojem će uvodničar i moderator biti prof.dr.sc. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a sudionici će razgovarati o mogućnostima razvoja. Drugi panel nosi naziv ‘Potencijali i izazovi ličkog stočarstva’, na kojem je uvodničar i moderator prof.dr.sc. Ante Ivanković, a na kojem sudjeluju državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske Zdravko Tušek, Antun Vujić iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, + ostali.

Konferencija se održava u hibridnom obliku, a prijave za online praćenje su u tijeku.

Prijaviti se možete na https://licanka.inspiriramo-poljoprivredu.com/.

Prethodni članakNa novoj platformi pronađite više od 1,5 milijuna projekata financiranih iz EU-a
Sljedeći članakPoziv za dostavu prijedloga projekata za logističko-distributivne centre za voće i povrće
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.