Krajem prosinca održan je susret dobitnika nagrade Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award Splitsko – dalmatinske i Dubrovačko – neretvanske županije u Vili Popovića Dvori u Šestanovcu.

Unatoč kišnom danu, okupilo se šezdesetak dobitnika, predstavnika turističkih zajednica, općinskih načelnika i medija.

Izvrsnošću, doživljajima i inovativnošću ka održivom turizmu

Ako u kontekstu ruralnog turizma možemo govoriti o zvučnim imenima, onda je ono, posve zasluženo, Kluba članova selo i njegove predsjednice Dijane Katice.

Kada je riječ o programima i projektima Kluba članova selo, razoružani njihovim uistinu zaraznim entuzijazmom i toliko očitom ljubavlju prema domaćoj tradiciji i ruralnoj sredini, uočavamo zaista veliki turistički potencijal dalmatinskog ruralnog prostora.

Dodjeljuju se zlatne, srebrne i brončane povelje te posebna priznanja u osam kategorija:

-turistička seljačka gospodarstva;

-ruralna domaćinstva;

tradicijska (ruralna) gastronomije;

vinski turizam;

craft turizam;

aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru;

ruralno-turistički projekti;

-projekti / nositelji zaštićenih i marketinških oznaka.

Ciljevi „Suncokreta“ su prvenstveno povezivanje, umrežavanje i edukacija. Također i usmjeravanje što se tiče kreiranja kvalitetnog turističkog proizvoda kao i promocija pojedinih projekata diljem Lijepe naše, bez obzira na to radi li se o poduzetničkoj inicijativi, inicijativi nekog OPG-a, ili nekoj drugoj koja prezentira i podupire ruralni razvoj turizma, poput različitih interpretacijskih centara i slično.

– Zahvaljući Splitsko – dalmatinskoj županiji danas su se susreli dobitnici nagrade Suncokret kroz proteklih nekoliko godina. Zahvaljujem se svim dobitnicima, kandidiranima, te ostalima koji su dali svoj doprinos za razvoj ruralnih područja. U 2023. obilježavamo 25 godina rada i 10 godina Suncokreta. Nagrada je postala prepoznatljiva, imamo nove ideje i projekte, projekt polagano poprima i međunarodni karakter. Jedna od 8 kategorija Suncokreta je i vinski turizam. Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ je početkom 2019. postala koordinator rute Iter Vitis rute za Hrvatsku. Jedna je to od 40 certificiranih europskih ruta pri Europskom institutu za kulturne rute. Službeno prolazi kroz 20 država članica država Vijeća Europe, dodala je Dijana Katica.

Izvor: croatia-hotspots.com

Prethodni članak8. WineOS – Osijek Wine Fest
Sljedeći članakMramorirana stjenica – ozbiljan novi štetnik masline
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.