U Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u Osijeku je 15. studenog 2023. godine održana obuka za uzorkivače sjemena poljoprivrednog bilja. Ministarstvo poljoprivrede je Laboratorij za ispitivanje sjemena, Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a, u skladu sa Zakonom o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 110/21), imenovalo referentnim i ovlaštenim laboratorijem za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala. Stoga Laboratorij za ispitivanje sjemena, kao referentni laboratorij, organizira i provodi obuke zainteresiranih kandidata za stjecanje statusa ovlaštenog uzorkivača sjemena poljoprivrednog bilja. 

Na obuci su stručnjaci Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a održali predavanja o najvažnijim procedurama u postupku uzorkovanja sjemena, važnosti postupka uzorkovanja, te vezi uzorkovanja, certificiranja sjemena i analize kvalitete sjemena. 

Rukovoditeljica Laboratorija dr.sc. Sanja Špoljarić Marković istaknula je zakonsku osnovu kojom se definiraju pravila uzorkovanja te važnost dobivanja reprezentativnog uzorka. Sukladno zakonskoj regulativi za potrebe provjere sortne pripadnosti i ispitivanja kvalitete sjemena u procesu certifikacije uzorke uzima ovlašteni uzorkivač, a uzorak se koristi za potrebe postkontrole u kontrolnom polju, kao i postkontrole u laboratoriju kojom se provjerava kvaliteta sjemena, te rad analitičara i uzorkivača.

Dalija Gašo, dipl.ing., rukovoditeljica Odsjeka za izdavanje certifikata, polaznicima je približila i pojasnila postupak certifikacije sjemena, važnost pravilnog uzorkovanja u certifikacijskoj shemi, te istaknula konkretne primjere iz postupka certifikacije sjemena.

Mr.sc. Dijana Ocvirk polaznicima je prezentirala osnove pravilnog uzorkovanja, ciljeve uzorkovanja, te neophodnu opremu i pribor za uzorkovanje. Nakon teorijskog dijela polaznicima je praktično prezentirala postupak uzorkovanja nakon čega su imali mogućnost samostalno uzorkovati sjeme iz različitih vrsta ambalaže i korištenjem različite opreme za uzorkovanje. Po završetku uzrokovanja Marijana Böhm, dipl.ing. je u laboratoriju sudionicima pojasnila i praktično prezentirala pripremu prosječnog uzorka postupkom razdjeljivanja sjemena, te pečaćenja uzorka i pripreme za slanje u Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo za potrebe postkontrole.

Na obuci je sudjelovalo 11 kandidata iz devet tvrtki, a obuka je završila provjerom znanja kandidata i podjelom svjedodžbi o završenoj obuci za uzorkivače poljoprivrednog sjemena.