Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 14. veljače 2023. sudjelovala na otvorenju skladišta krumpira tvrtke Agrovelebit u Gospiću, projekta sufinanciranog sredstvima Mjere 4 Programa ruralnog razvoja, uz odobreni iznos potpore veći od 987 tisuća eura.

Projekt skladišta krumpira tvrtke Agrovelebit sufinanciran je sredstvima operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja. Uključuje rekonstrukciju i opremanje postojećeg skladišta krumpira, uz novu suvremenu tehnologiju pomoću uređaja koji automatski održavaju najpovoljniju atmosferu u skladišnim komorama. Time se postiže dulji vijek skladištenja krumpira.

Naime, nakon što je Europska komisija ukinula korištenje klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se potreba za brzim ulaganjima u  izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta. Iz tog je razloga u dijalogu s proizvođačima krumpira Ministarstvo poljoprivrede, kreiralo 15,2 milijuna eura vrijedan Natječaj i usmjerilo sredstva direktno u izgradnju potrebne infrastrukture. Na spomenutom natječaju ugovorena su ulaganja u 22 skladišta, među kojima i ovo tvrtke Agrovelebit.

-Ovaj projekt još je jedan iskorak u razvoju lokalne proizvodnje, ali i uspješan primjer suradnje Ministarstva poljoprivrede i  proizvođača te sjajno zajedničko rješenje uz pomoć sredstava europskih fondova, koje će itekako koristiti Lici. Krumpir uzgaja 1620 ličkih poljoprivrednih gospodarstava, a nosi i zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU. Ona se temelji na kvaliteti koja proizlazi iz specifičnosti uzgojnog područja i tradiciji proizvodnje, uz „Lički škripavac“ i „Ličku janjetinu“.

Unatoč brojnim izazovima, pa i onima demografske prirode, poljoprivreda u ovom vrijednom kraju se razvija. To govore i aktualni podaci u odnosu na 2015. godinu – broj od 13 tisuća goveda porastao je na 21 tisuću, 77 tisuća ovaca na 82 tisuće ovaca, broj koza s 2400 na 2725, dok je udio mladih poljoprivrednika narastao s oko 7 % na 17,4 %. To nije dovoljno za ostvarivanje naših strateških ciljeva, no to je više od hrvatskog i europskog prosjeka i korak u smjeru prijeko potrebne generacijske obnove, izjavila je ministrica Vučković.

Naglasila je kako se u novom programskom razdoblju do 2027. uz gotovo 3,8 milijarde eura vrijedan Strateški plan nastavljaju ulaganja u ruralna područja i poljoprivredu.

Kroz Program ruralnog razvoja u Ličko-senjskoj županiji ugovorena je potpora vrijedna 155,7 milijuna eura te isplaćena potpora u iznosu 143,4 milijuna eura, od čega je u Gospiću ugovoreno 54,2 milijuna eura i isplaćeno 52,9 milijuna eura. Putem Mjere 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima, u ovoj županiji ugovoreno je 10,3 milijuna eura za projekte koji uključuju ulaganja u 3 dječja vrtića, 4 nerazvrstane ceste, ali i 5 vatrogasnih domova.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje