Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 14. veljače 2023. sudjelovala na otvorenju skladišta krumpira tvrtke Agrovelebit u Gospiću, projekta sufinanciranog sredstvima Mjere 4 Programa ruralnog razvoja, uz odobreni iznos potpore veći od 987 tisuća eura.

Projekt skladišta krumpira tvrtke Agrovelebit sufinanciran je sredstvima operacije 4.1.1. Programa ruralnog razvoja. Uključuje rekonstrukciju i opremanje postojećeg skladišta krumpira, uz novu suvremenu tehnologiju pomoću uređaja koji automatski održavaju najpovoljniju atmosferu u skladišnim komorama. Time se postiže dulji vijek skladištenja krumpira.

Naime, nakon što je Europska komisija ukinula korištenje klorprofama kao zaštite od klijanja krumpira u skladištu, stvorila se potreba za brzim ulaganjima u  izgradnju novih, tehnički naprednijih i bitno skupljih nepropusnih skladišta. Iz tog je razloga u dijalogu s proizvođačima krumpira Ministarstvo poljoprivrede, kreiralo 15,2 milijuna eura vrijedan Natječaj i usmjerilo sredstva direktno u izgradnju potrebne infrastrukture. Na spomenutom natječaju ugovorena su ulaganja u 22 skladišta, među kojima i ovo tvrtke Agrovelebit.

-Ovaj projekt još je jedan iskorak u razvoju lokalne proizvodnje, ali i uspješan primjer suradnje Ministarstva poljoprivrede i  proizvođača te sjajno zajedničko rješenje uz pomoć sredstava europskih fondova, koje će itekako koristiti Lici. Krumpir uzgaja 1620 ličkih poljoprivrednih gospodarstava, a nosi i zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU. Ona se temelji na kvaliteti koja proizlazi iz specifičnosti uzgojnog područja i tradiciji proizvodnje, uz „Lički škripavac“ i „Ličku janjetinu“.

Unatoč brojnim izazovima, pa i onima demografske prirode, poljoprivreda u ovom vrijednom kraju se razvija. To govore i aktualni podaci u odnosu na 2015. godinu – broj od 13 tisuća goveda porastao je na 21 tisuću, 77 tisuća ovaca na 82 tisuće ovaca, broj koza s 2400 na 2725, dok je udio mladih poljoprivrednika narastao s oko 7 % na 17,4 %. To nije dovoljno za ostvarivanje naših strateških ciljeva, no to je više od hrvatskog i europskog prosjeka i korak u smjeru prijeko potrebne generacijske obnove, izjavila je ministrica Vučković.

Naglasila je kako se u novom programskom razdoblju do 2027. uz gotovo 3,8 milijarde eura vrijedan Strateški plan nastavljaju ulaganja u ruralna područja i poljoprivredu.

Kroz Program ruralnog razvoja u Ličko-senjskoj županiji ugovorena je potpora vrijedna 155,7 milijuna eura te isplaćena potpora u iznosu 143,4 milijuna eura, od čega je u Gospiću ugovoreno 54,2 milijuna eura i isplaćeno 52,9 milijuna eura. Putem Mjere 7, koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela u ruralnim područjima, u ovoj županiji ugovoreno je 10,3 milijuna eura za projekte koji uključuju ulaganja u 3 dječja vrtića, 4 nerazvrstane ceste, ali i 5 vatrogasnih domova.