Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Jelenom Đugum u petak, 4. lipnja 2021. godine, u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, državnog tajnika Ministarstva turizma Tončija Glavine i gradonačelnika grada Sinja Mire Bulja otvorila 16. Nacionalni sajam pršuta u Sinju. Također, ministrica je prilikom posjeta županiji u nazočnosti načelnika Općine Hrvace Dinka Bošnjaka obišla Dječji vrtić Sretno dijete. Održala je sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Sastanci su održani na temu navodnjavanja, razvoja stočarstva te šteta od napada vukova.  

16. Nacionalni sajam pršuta promovira tradicionalan način proizvodnje suhomesnatih proizvoda u suradnji s novim standardima. U prosjeku na manifestaciji sudjeluje oko 70-tak izlagača s nekoliko tisuća posjetitelja. Uz to, izlagači dolaze i s područja Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Proizvođači pršuta, vina, sira, maslinovog ulja, kao i brojnih drugih tradicionalnih proizvoda imati će mogućnost izlaganja svojih proizvoda na štandovima, gdje ih posjetitelji mogu kušati i kupiti.

-Ponosni smo na autohtonost i raznovrsnost prehrambenih proizvoda koji su dio našeg gastronomskog identiteta. U posljednjih šest godina Hrvatska je na razini Europske unije zaštitila 31 poljoprivredni i prehrambeni proizvod. Tu spadaju Drniški, Dalmatinski, Istarski i Krčki pršut.  Također, u postupku registracije oznake na razini Europske unije, Republika Hrvatska ima trenutno 10 naziva proizvoda s prijelaznom nacionalnom zaštitom. Ovakvim projektima promoviramo domaće proizvode te doprinosimo održivosti proizvodnje i povećanju konkurentnosti. Također, doprinosimo prepoznatljivosti autohtonih proizvoda, ali i Hrvatske kao destinacije, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Dodatno, ministrica Vučković sa suradnicima obišla je Dječji vrtić Sretno dijete u Općini Hrvace, financiran sredstvima Programa ruralnog razvoja. Projekt je vrijedan više od 4,5 milijuna kuna. Njime je realizirana jaslička grupa. Osiguran je smještaj za 80 djece te kvalitetnije provođenje programa odgoja i obrazovanja.

U sklopu posjeta Općini Hrvace održan je i radni sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave. Teme su bile navodnjavanje poljoprivrednih površina i razvoj stočarstva u županiji. Tema je bila i problematika napada vukova na stoku. Župan Boban istaknuo potrebu za dodatnom pomoći stočarima pri zaštiti od napada i saniranju šteta.

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Splitsko-dalmatinskoj županiji isplaćeno više od 476 milijuna kuna od 717 milijuna kuna odobrene potpore. U okviru Mjere 7 namijenjene razvoju temeljnih usluge i obnovi sela ugovorena su 72 projekta. Njihova vrijednost je veća od 190 milijuna kuna. Time je, između ostalog, obuhvaćeno 11 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda. Obuhvaćeno je i 6 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta te čak 18 ulaganja u dječje vrtiće, između kojih je i onaj u Općini Hrvace. Također, u županiji je putem različitih COVID-19 mjera pomoći do sada isplaćeno 35,6 milijuna kuna.