Ministrica Vučković je sudjelovala na neformalnom sastanku ministara poljoprivrede država članica EU. Sastanak je francusko predsjedništvo Vijećem EU organiziralo u Strasbourgu i regiji Elzas (Alsace) od 6. do 8. veljače 2022.

Ministri su imali prilike posjetiti znanstveni centar INRA i muzej Unterlinden. Također i susresti se s poljoprivrednicima koji su uključeni u francuski sustav certificiranja za ugljičnu poljoprivredu. To je bila i glavna tema samog sastanka, ujedno je i jedan od prioriteta FR PRES u okviru AGRIFISH Vijeća.

U prosincu 2021. Europska komisija objavila je Komunikaciju o održivim ciklusima ugljika. Cilj je da se poljoprivrednicima i šumarima pruži poticaj za usvajanje rješenja za održivo skladištenje ugljika. Sve kako bi se doprinijelo ispunjavanju cilja klimatske neutralnosti EU do 2050. godine. U tom kontekstu predlaže se uspostavljanje okvira za certificiranje usmjerenog na sekvestraciju ugljika.

Hrvatska je prakse ugljične poljoprivrede predvidjela Nacionalnim strateškim planom koji će od 2023. godine zamijeniti i objediniti dosadašnji Program ruralnog razvoja i izravna plaćanja. Ministrica Vučković je u svojem izlaganju naglasila da bi popis korisnih praksi iz Komunikacije trebalo proširiti uzimajući u obzir specifičnosti država članica u smislu mogućnosti primjene pojedine prakse. Ministrica je pozdravila smjer promišljanja o povećanom doprinosu poljoprivrednog i šumarskog sektora klimatskim ciljevima uz uvjet da to ne utječe na prehrambenu sigurnost.

Hrvatska delegacija iskoristila je priliku podsjetiti i na problem povećanja cijena poljoprivrednih inputa. Ona je za poljoprivredne proizvođače neizdrživa. Zatražila je podršku u traženju zajedničkog europskog rješenja koje nadilazi kompetencije ove formacije Vijeća.

Rast cijena poljoprivrednih inputa, prvenstveno energije i plina s posljedičnim porastom troškova gnojiva, kao i stočne hrane uzrokuju ogromne poteškoće s dugoročno nesagledivim posljedicama po naš sektor. Zato smatram da i danas trebam istaknuti kako je ta situacija neprihvatljiva pa moramo djelovati na EU razini. Konkretne sam prijedloge bila slobodna komunicirati i prema Europskoj komisiji. Nadam se povratnom odgovoru, izjavila je ministrica Vučković u Strasbourgu.

Na margini sastanka održani su i brojni bilateralni razgovori s kolegama iz drugih država članica EU. Također i s predstavnicima europskih institucija o temama od zajedničkog interesa.