U subotu, 30. rujna 2023. godine 24 orača iz 12 županija odmjerit će snage na 19. državnom natjecanju u oranju.

Hrvatska udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Istarska županija, Grad Poreč i Ministarstvo poljoprivrede organiziraju 19. državno natjecanje u oranju koje će se održati 30. rujna (subota) 2023. godine od 09:30 sati u Poreču, na završetku ulice Karla Huguesa između Fly cluba Poreč (aerodroma) i Nogometnog kampa Poreč.

Google lokacija

Natjecat će se 24 orača  – 12 u kategoriji plugova ravnjaka i 12 u kategoriji plugova premetnjaka. Pobjednik natjecanja iz svake kategorije ostvarit će pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju u oranju.

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenjuju certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization).

Program

  • 08:30 – 09:00             mimohod i dolazak traktora na parcelu sa postrojavanjem
  • 09:30 – 10:15            svečano otvaranje
  • 10:40                          početak oranja
  • 11:00 – 11:45             pauza za ocjenjivanje
  • 11:45 – 14:05             oranje
  • 16:00 – 17:00             proglašenje pobjednika
Prethodni članakČišćenje spremnika i bačvi u vinogradarstvu
Sljedeći članakProizvodnja hrane u uvjetima klimatskih promjena
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.