Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 4. siječnja 2023. održala radni sastanak s novom Upravom društva Hrvatske šume na čelu s predsjednikom Nediljkom Dujićem na temu gospodarenja šumama i šumskim zemljištem, sprječavanja šteta od divljači i zakupa šumskog zemljišta u svrhu pašarenja.
 

Na sastanku su definirane dodatne aktivnosti u cilju smanjivanja šteta od divljači na šumskom zemljištu u zakupu. Za početak veljače je najavljena objava 16. javnog poziva za zakup šumskog zemljišta. U posljednje tri godine u suradnji Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskih šuma i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja izrađene su brojne revizije šumskogospodarskih planova. Jedan od rezultata toga je 15 objavljenih natječaja. U njima je ponuđeno oko 100.000 ha šumskog zemljišta te povećanje površine šumskog zemljišta pod zakupom s 13.893 ha iz 2019. na aktualnih 58.336 ha.

Na sastanku je predsjednik Uprave Hrvatskih šuma predstavio najznačajnije rezultate gospodarenja  šumama u 2022. godini te plan za 2023. godinu, uključujući i šumsku infrastrukturu. Između ostalog, Hrvatskim šumama je potvrđen međunarodni certifikat FSC®. On podrazumijeva da se državnim šumama gospodari prema strogim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. Tijekom 2022. godine uloženo je 47 milijuna kuna u pošumljavanje 1680 ha šumskog zemljišta. Ujedno je riječ o priznanju i hrvatskoj šumarskoj struci. Ona već generacijama na odgovoran način gospodari izuzetno značajnim nacionalnim resursom.

Prethodni članakCruffini
Sljedeći članak15 milijuna eura za logističko-distributivni centar za voće
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.