Rezervirajte datum 13.-15. svibnja za posjetu ključnom međimurskom vinskom festivalu – Urbanovo i iskušajte nova vina vodećih međimurskih vinara.

Nakon pauze izazvane Covid epidemijom, u Štrigovu, centar gornjeg Međimurja i centar međimurskog vinogorja, vraća se popularni vinski festival Urbanovo, u organizaciji udruge Hortus Croatiae. Već poslovično, na Urbanovom izlažu svi vodeći vinari Međimurja te javnosti i stručnjacima na uvid nude svježa vina iz prethodne berbe; kao i vina starijih godišta, namijenjena odležavanju.

Festival je otvoren za javnost, uz kupnju ulaznice ( online ili na ulazu ) u iznosu od 150 kn. Radno vrijeme sva tri dana je od 12 do 19 sati.

Festival će posjetiti poslovni partneri vinara izlagača; vlasnici restorana, sommelieri, vinotekari, distributeri, hotelijeri i ljubitelji vina, a novinarima i drugim predstavnicima medija osigurane su novinarske akreditacije.

-Iza nas je sjajno 2021. godište, osobito za bijele sorte kojima Međimurje obiluje; jedva čekamo Urbanovo kako bi javnosti pokazali visoku razinu kvalitete naših recentnih vina, poručio je predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar.

Dodao je:

-Međimurski vinari već niz godina pokazuju stalni napredak. To potvrđuju platinaste, zlatne i srebrne medalje s najvećih internacionalnih natjecanja poput Decanter World Wine Awards. Naša su vina zbog toga sve više prisutna širom Hrvatske. Zadnjih godina nam raste i izvoz na strana tržišta. Projekt Pušipel nam se pokazao punim pogotkom. Danas su vina pod tim nazivom, izvan domicilne županije, naša najtraženija vina.

-Jako nas veseli da publika najviše želi baš autentično međimursko vino. Međutim, moram istaknuti i da ništa lošija nije situacija ni s ostalim sortama; osobito onim aromatičnijim poput sauvignona bijelog, muškata žutog te pinota sivog, bijelog i crnog. Uglavnom, bez obzira na izazove kojih u posljednjih par godina stvarno nije nedostajalo, međimurska vina su u stalnom usponu; prepoznata su po dobrom kod kuće i vani, a festival Urbanovo je prava prilika upoznati se osobno sa zaslužnima za taj uspjeh, međimurskim vinarima, te isprobati njihova najbolja vina.

 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članak5. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda u Krapini
Sljedeći članak13. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi AGRO ARCA 2022
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.