XV. Učkarski samanj održat će se u nedjelju, 3. rujna 2023. godine na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka, u trajanju od 10.00 do 20.00 sati.

Učkarski samanj najveći je sajam tradicionalnih proizvoda Istre i Kvarnera. Sajam će i ove godine obuhvatiti izložbeno-prodajni, kulturno-zabavni, ugostiteljski, dječji i edukativni program. Zabavni program predvodit će legendarni Koktelsi, dok će na terasi Planinskog bara u poslijepodnevnim satima posjetitelje zabavljati grupa Anelidi.

Na izložbeno-prodajnim štandovima predstavit će se preko 50 proizvođača i udruga koji će prezentirati svoje proizvode, usluge i zanate. Posjetitelji će se u ovom dijelu sajma moći upoznati s tradicionalnom izradom autohtonih glazbala, kovanjem željeza, izradom drvenih figurica, gljivarstvom, kulturnom baštinom lovranštine, a posebna atrakcija i ove će godine biti tor s autohtonim životinjama: boškarinom, ovcom pramenkom, tovarima i kravama.

Prodajni dio sajma obuhvatit će bogatu ponudu lokalnih proizvođača, a među ostalim, na štandovima će se prodavati razni mliječni, mesni i suhomesnati proizvodi, med, voće, rakije i likeri, vina, craft pive, čajevi, džemovi, prirodna kozmetika, domaći kolači, čokolade, fritule…

Ugostiteljski dio sajma ponudit će tradicionalne gastronomske specijalitete, na tri lokacije – na parkiralištu Poklon, uz Planinarski dom Poklon te na terasi Planinskog bara u sklopu Centra za posjetitelje Poklon.

Tijekom cijelog trajanja sajma, posjetitelji će moći uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu, na dvije lokacije. Na glavnoj pozornici program će voditi Robert Ferlin, a nastupit će KUD Zlatela, Etno skupina Šćike, Mreža škola PP Učka te KOKTELSI.

Zabavno će biti i u Centru za posjetitelje Poklon, točnije na terasi Planinskog bara, gdje će se za veselu atmosferu pobrinut grupa Anelidi. Uz zabavni program, posjetitelje u CZP Poklon očekuje i zanimljivo predavanje „Penjačevi zapisi“, proslavljenog alpinista, pisca, fotografa, filmskog snimatelja i redatelja – Stipe Božića, s početkom u 14.30 sati.

Dječji program ove će se godine odvijati u šumskom ambijentu Učionice u prirodi, gdje najmlađe posjetitelje očekuje dječja predstava „Čarobna svirala“ u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Predstava će se održati u dva termina, u 11.30 i 12.30 sati.

Promet preko Učke će se, kao i prethodnih godina, za vrijeme sajma odvijati jednosmjerno – iz smjera Istre prema Kvarneru. Od 9.00 do 21.00 sat odvijat će se posebna regulacija prometa, na dijelu ceste D-500 od naplatne postaje ”Čvor Vranja” do spoja/križanja s cestom ŽC- 5047, i dalje na dijelu ŽC-5047 u blizini zapadnog portala tunela Učka s istarske strane do Veprinca.

Tvrtka BINA Istra i ove je godine svim posjetiteljima omogućila sponzoriranu cijenu tunelarine od 1,50 EUR, a sve informacije o načinu korištenja niže cijene tunela, dostupne su na internetskoj stranici Parka prirode Učka.

Osim automobilom, na sajam je moguće doći i autobusom. Za posjetitelje XV. Učkarskog samnja organiziran je izvanredni prijevoz besplatnim autobusom iz Opatije. Polazak će biti svakih 30 minuta sa stanice na Slatini u periodu od 9.30 do 18 sati, a povratak s Poklona od 11 do 20 sati.

Tradicionalni planinarski pohod neće izostati niti ove godine, pa se svi oni koji na Poklon žele doći pješke, mogu pridružiti planinarskim društvima Knezgrad i Opatija na planinarskom pohodu od Lignja do Poklona. Pohod kreće u 10.00 sati, a planirani dolazak na Poklon je oko 13 sati.

Sve važne informacije vezane uz XV. Učkarski samanj dostupne su na stranicama Parka prirode Učka.

Pokrovitelji tradicionalnog XV. Učkarskog sajma su Primorsko-goranska županija, Istarska županija, Grad Opatija, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica Grada Opatije i Turistička zajednica Općine Lovran.

Prethodni članakOstvarite brzi porast brojlerskih pilića
Sljedeći članakU poljoprivredi od malih nogu!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.