Viktorio Bogadi se poljoprivredom bavi otkako je prohodao, sagradio je novu staju, strahovao zbog preseljenja junica, danas je prezadovoljan što je za zanimanje izabrao poljoprivredu.

Da je Prekodravlje plodno tlo za uspješne poljoprivredne price, dokazuje nam mlad i uspješan, a najbitnije u svemu i zadovoljan svojim poslom, Viktorio Bogadi iz Gole. On nam je na prvo uvodno pitanje koliko dugo se bavi poljoprivredom kazao da je to od dana kad se rodio, odnosno, od kad je prohodao.

Poljoprivreda ga je oduvijek zanimala

Djed se bavio poljoprivredom, posao je od njega preuzeo moj tata i onda je bilo normalno da su me roditelji od malih nogu gurali u poljoprivredu, kaže ovaj veterinarski tehničar koji je svoje zanimanje isto tako izabrao temeljem toga što mu se kod kuće već nudilo kao potencijalna mogućnost za stalnim zaposlenjem.

-U školi sam upoznao suprugu koja je isto tako veterinarski tehničar. Malo pomalo smo počeli razmišljati čime ćemo se baviti. Budući da sam imao to doma i to me oduvijek zanimalo jednostavno je pala odluka da će to biti naš zajednički posao kojim ćemo se baviti, veli nam Viktorio. S njim smo razgovarali u novoj, modernoj staji koja je nekoliko dana prije našeg posjeta dobila uporabnu dozvolu.

50 muznih krava

Morali smo izgraditi novu štalu, jer u staroj više nije bilo životinjama za izdržati. Trenutno imam 50 muznih krava pasmine simental, 40 na mužnji, deset na suhostaju. Prodajem Dukatu od 1700 litara svakih dva dana, a plus to imam 20 komada teladi koje hranim s tim mlijekom. Proizvodnja je 23 litre po kravi, objašnjava nam. I njega su poput ostalih snašli povećani troškovi.

Struja je otišla za 1500 kuna više, zbog modernizacije staje malo se povećao input hrane jer je tu drugačija situacija. Imaju 24 sata hranilicu u robotu i mogu jesti kad ih je volja. Koliko je to plus, toliko je i minus jer je potrošnja hrane veća, tamo su dobivale klasično, dva puta dnevno jesti. Sad imaju stalno na izvol’te, ali opet se na račun povećanog unosa hrane povećala i mliječnost, tak da je sve pratilo jedno za drugim, osim cijena, govori Viktorio.

Viktorio je prilikom preseljenja strahovao od potencijalnih problema oko prilagodbe krava na novi prostor, no na njegovo iznenađenje, sve je proteklo bez ikakvih poteškoća i u vrlo kratkom životinje su se aklimatizirale na nove uvjete života.

Krave uživaju u novoj štali

Najviše sam se bojao kako će se krave prilagoditi jer ih je trebalo preseliti s veza. Dok smo tu doselili to je bio pravi stampedo, trebalo je tri dana da se prilagode. Srećom, nismo imali nikakve problema s robotom, ali sam nekima zbog njega morao kresati rogove jer su im smetali, nisu mogle staviti glavu u pregradu. Ovako su komotnije, a i sigurnije je jer ne mogu jedna drugu ozlijediti. Nakon tri dana su se potpuno opustile, sad svaka zna svoje mjesto, a u štali je mir i tišina, preko dana, ali i noći. Tu baš imaju punu komociju, preko u staroj štali su bile zavezane, mogle su piti, jesti i leći, a tu su slobodne imaju četku na koju se četkaju, mislim da tu pravo uživaju, govori ovaj mladi farmer koji ne skriva zadovoljstvo svojim poslom.

Krave uživaju u novoj štali

Sredstva za štalu iz EU fondova

Naravno da ima oscilacija, jednu godinu je bolje, jednu lošije, no to je takav posao, kao i u svakom poslu, uvijek ima uspona i padova. Ne želim govoriti da nije dobro jer to ne bi bila istina. Evo, bilo je bolje do nedavno dok nisam imao kunu kredita, ali opet, bez toga ne bi bilo ni ove moderne štale, kaže te dodaje da je sredstva za investiciju osigurao iz europskih fondova, iz Mjere 4.1.1. – Ulaganje u materijalnu imovinu.

Ukupna investicija vrijedna je 5,3 milijuna kuna na račun čega je osim izgradnje štale, kupio i miksericu za hranu, pa plug i traktorski utovarivač.

Kao mladi poljoprivrednik imao sam priliku dobiti 70 posto povrata iznosa, no ja sam se primio posla u momentu kad su cijene građevinskog materijala eksplodirale pa sad kad sve skupa stavim na hrpu, računica pokazuje da ću imati 63 posto povrata, no i s tim sam zadovoljan – otkriva nam.

Osim europskih novaca korisnik je i poticaja za mlade poljoprivrednike koje daje Koprivničko-križevačka županija, a iskoristio ih je za kupnju zemljišta i nabavku strojeva.

Mogu i želim raditi!

Nešto sam dobio, nešto nisam. Trenutno je moguće dobiti do 6000 eura maksimalno po osobi, prednost imaju stočari pa sam iskoristio priliku i kupio milk taxi, liniju za hranidbu teladi s mliječnom zamjenicom što je puno isplativije nego kad ih hranim pravim mlijekom, govori nam Viktorio koji je obiteljski OPG preuzeo na sebe prije šest godina i ni dana nije požalio zbog te odluke.

Do tad sam bio član OPG-a, no kao nositelj imam puno bolje uvjete kao mladi poljoprivrednik i sad je sve na meni. Imam i određene površine pod kukuruzom, žitom, ječmom, djetelinom, vlastita 34 hektara i 20 hektara sjenokoše, trave u najmu i još 20 hektara lucerne u najmu. Da mi daju više, uzeo bi još, mogu i želim raditi, u posao je uključena kompletna obitelj i to je trenutno dobra priča – kazao nam je.