Pita od jabuka. Bezvremenski prhki klasik koji neodoljivo miriše na jabuke i cimet s kojim nećete pogriješiti u niti jednoj prilici nadohvat vam je ruke.
Tijesto:
✦30 dag oštrog brašna
✦10 dag šećera
✦1 margarin
✦1 prašak za pecivo
✦1 jaje
Priprema: Od svih sastojaka umijesiti tijesto, podijeliti na dva dijela i svaki omotati plastičnom folijom. Jedan dio staviti u zamrzivač da se lakše riba, a drugi u hladnjak na 30 minuta. Tijesto iz hladnjaka razvaljati, pa ga pomoću valjka namotati i nježno prenijeti u namašten i pobrašnjen kalup dimenzija 30 x 20 cm.
Nadjev:
✦1 kg ribanih jabuka
✦šećera po potrebi
✦1 žličica cimeta
✦1 vanilin šećer
Priprema: Oguliti i naribati jabuke, pa ih posuti šećerom pomiješanim s cimetom i vanilin šećerom. Na tijesto staviti jabuke. Izvaditi iz zamrzivača drugi dio tijesta i naribati po jabukama. Ako ne želite ribati, razvaljati ga kao prvo tijesto, staviti na jabuke i izbockati s vilicom. Peći na 200 °C, 25 – 30 minuta. Kad je pečeno, ohladiti i posuti šećerom u prahu.
Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2