Kokosnjača. Nije makovnjača, ni orehnjača, već kokosnjača – recept za dobro poznatu slasticu od dizanog tijesta s nadjevom od kokosa koja će vas oduševiti.

Tijesto:

✦ 50 dag glatkog brašna

✦ 5 dag kakaa

✦ 10 dag šećera

✦ 10 dag maslaca

✦ 3 dcl mlijeka

✦ 3 žumanjka

✦ sol

✦ rum

✦ 1 kocka svježeg kvasca

Priprema: Kvasac izmrviti u malo toplog mlijeka sa žličicom šećera. Pustiti ga da se zapjeni. Dodati u ostale sastojke, pa s braš­nom zamijesiti tijesto. Staviti pokriveno na toplo mjesto dok se radi nadjev.

Nadjev:

✦ ½ l vrhnja za šlag

✦ 5 dag maslaca

✦ 20 dag šećera

✦ 30 – 40 dag kokosovog brašna

✦ 2 žlice pšeničnog grisa

✦ 3 žumanjka

✦ 6 bjelanjaka

Priprema: Zakuhati vrhnje za šlag, doda­ti šećer, maslac, kokos i gris. Kuhati dok se ne zgusne. U ohlađeno dodati žumanjke i na kraju bjelanjke. Razvaljati tijesto na de­bljinu prsta, premazati nadjevom i zarolati. Pustiti da se diže još oko pola sata. Prema­zati umućenim jajem i peći 30 minuta na 190 °C.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka 2

Prethodni članakPredsjetvena i startna gnojidba okopavina
Sljedeći članakValentina kocke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.