Suvremena poljoprivredna proizvodnja svakim je danom sve zahtjevnija, a pritisci bolesti i štetnika sve su veći, stoga često uz svu raspoloživu kemiju rezultati nisu zadovoljavajući. Preparat Pro-bac relativno je novi preparat na našem tržištu, ali u kratkom vremenu pokazao je izvrsne rezultate na terenu.

Gledano po sastavu, Pro-bac je izuzetno složen preparat koji u sebi sadrži gotovo sve što biljka sama stvara.

Za kvalitetan i visok prinos

Bitno je shvatiti da biljka kod svog razvoja konstantno slabi, jer ulaže ogromnu energiju u formiranje svojih organa, a jedini način da stvorimo kvalitetne i visoke prinose je da je poštedimo i vratimo sve

što je potrošila. Možemo slobodno reći da preparat Pro-bac aktivira cjelokupnu biljku i održava je u top formi. Ako biljci dajete kvalitetnu hranu, rezultat će biti kvalitetan i visoki prinos.

Pro-bac je mikrobiološki imunostimulator koji, ojačavajući biljku, povećava otpornost biljke na gljivične i bakterijske bolesti. Namijenjen je ekološkoj i konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji za tretiranje svih poljoprivrednih kultura. Sadrži prirodne mikroorganizme i njihove metabolite, fitohormone (gibereline, auksine, citokinine), aminokiseline, vitamine i enzime.

Zbog nestabilnih vremenskih prilika, sada više nego ikada, biljke moraju biti spremne izdržati sušu, suvišnu vodu, hladnoću i mehanička oštećenja. Jednostavan odgovor na naglu promjenu klime su stimulatori, jer biljka jednostavno ne može reagirati dovoljno brzo da se samostalno zaštiti.

Jača otpornost i poboljšava okus plodova

Pripravak Pro-bac ima niz pozitivnih učinaka na biljke i okoliš. Prirodni mikroorganiozmi u Pro-bac-u jačaju otpornost biljke na stres i razne fitopatogene bolesti. Mobiliziraju hranive elemente pa povećavaju prinos. Svojim sastavom poboljšavaju okus i sadržaj šećera u plodu, a vrlo je korisna informacija da inaktiviraju teške metale u tlu.

Primjenom Pro-bac-a biljka pokazuje izrazitu otpornost na velik broj ekonomski značajnih gljivičnih i bakterijskih bolesti kao Alternaria, Aspergillus, Botrytis, Clavibacter, Colleotrichum, Didymella,

Entomosporium, Erwinia, Erysiphe, Fusarium, Monilia, Taphrina, Phytophthora, Podosphaera, Pseudomonas, Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Verticillium, Xanthomonas.

Pro-bac se primjenjuje folijarno i fertirigacijom tokom čitave vegetacije,  preventivno i kurativno. Koristi se na svim tipovima zemljišta i umjetnih supstrata. Pro-bac nema karencu što znači da se plodovi nakon tretiranja mogu odmah konzumirati. Radna karenca je do sušenja škropiva.

U Pro-bac-u se nalaze korisni mikroorganizmi koji u doticaju s biljkom i zemljom započinju borbu sa štetnim mikroorganizmima. Redovnom primjenom Pro-bac-a, vojska dobrih bakterija će uvijek biti u prednosti i tako smanjiti potrebu za kemijskim preparatima.

Primjena Pro-bac-a

Preparat se primjenjuje svakih 14-21 dana, a ako su uvjeti za infekciju povoljni, primjenjuje se svakih 7-10 dana. Kod folijarne prihrane primjenjuje se u koncentraciji od 0,5% (500 ml na 100 litara vode), a kod fertirigacije u koncentraciji od 1% (1 litra na 100 litara vode).

 class=

 class=

Prethodni članak“Okusi hrvatske tradicije” – velika projektna suradnja u turizmu
Sljedeći članakNova financijska sredstva za ruralni razvoj – krediti uz kamatnu stopu od 0,5% i bez naknada
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.