Plodove paprike potrebno je dobro oprati, odstraniti peteljku i dio sjemene lože sa sjemenkama.
Prilikom odstranjivanja sjemene lože potrebno je paziti da plodovi ostanu cijeli i neoštećeni kako punjenje ne bi „iscurilo“.
Paprike se najčešće pune crvenim ili bijelim narezanim kupusom i narezanom mrkvom (također na rezance). Dodaju se različiti začini poput zrnaca papra.
Kupus ili povrće kojim se pune paprike potrebno je začiniti prije punjenja, odnosno posoliti i ocijediti. Tako pripremljenim potrebno je napuniti izdubljene paprike.
Paprike se slože u prethodno sterilizirane staklenke preliju pripremljenom otopinom octa (jačine oko 6 %) i hermetički zatvore.
U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.
Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:
Kiseljenje zelenih rajčica – recept