Tijesto:

✦15 dag maslaca

✦17 dag šećera

✦malo soli

✦3 jaja

✦23 dag oštrog brašna

✦3 žllice kakaa

✦1 žličica praška za pecivo

✦1 žlica ruma

✦1 dcl mlijeka

Priprema: Pjenasto izmiksati omekšali ma­slac sa šećerom i malo soli, umiješati jedno po jedno jaje, a zatim naizmjence dodati brašno pomiješano s kakaom i praškom, te mlijeko s rumom. Pećnicu ugrijati na 180 °C, a lim dimenzije 28 x 20 cm obložiti papirom za pečenje.

Nadjev:

✦1 limenka kompota od krušaka (460 g voća)

Priprema: Kruške ocijediti i sačuvati 0,5 dcl soka od kompota. Kruške narezati na tanje kriške. Tijesto staviti u obložen lim, a po tije­stu lepezasto rasporediti kriške krušaka, pa staviti peći oko 20 minuta. Provjeriti čačkali­com kad je pečeno. Ohladiti.

Za ukras:

✦7 dag čokolade

✦2 dcl vrhnja za šlag

✦1 – 2 žlice šećera u prahu

✦2 vanilin šećera

1 kremfix

2 žlice milerama

Priprema: Čokoladu otopiti u vrećici za za­mrzavanje, na kojoj odrezati mali rubić, pa na papiru za pečenje crtati ukrase s uzorkom rešetke. Ostaviti da se stisnu. Istući vrhnje u šlag, dodajući šećera u prahu, vanilin šećer i kremfix. Dodati i sačuvani sok od kompota i mileram. Staviti u slastičarsku vrećicu, pa isti­skati puslice po kolaču. Sve posuti kakaom.

Recept iz knjige Premium kolači, deserti i slastice

Prethodni članakKruna za kralja
Sljedeći članakOtvoren 8. Sajam zimnice i autohtonih proizvoda
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.