Zbog značajnih odstupanja u količini i rasporedu mjesečnih oborina te pripadajućih vrijednosti temperature zraka, proizvodnja krumpira zadnjih sezona značajno odstupa od planiranih (očekivanih) prinosa. U kišovitom ljetu 2020. ostvareni su iznadprosječno dobri prinosi gomolja, ali protekla 2021. i ova 2022. sezona nisu bile naklonjene tržnim proizvođačima stolnih sorti, čiji se urodi čuvaju i skladište tijekom jeseni i zime.
Proizvodna 2022. g. za uzgoj krumpira je bila vrlo neobična i nepovoljna: u prva tri mjeseca 2022. (siječanj – veljača – ožujak) zabilježeno je relativno malo oborina (čak 40 % manje od očekivanja).Sadnja krumpira na većini oranica obavljena već u zadnjem tjednu mjeseca ožujka i prvih dana mjeseca travnja. Tome je pogodovala optimalna vlažnost, ali temperatura zemljišta je pritom bila niža od očekivanja.
Naime, samo su mjeseci ožujak i travanj u 2022. g. bili iznadprosječno prohladni s prosječnim temperaturama nižim za 0,12 do 0,2°C od očekivanog prosjeka. Prema podatcima DHMZ-a ove je godine izmjerena najhladnija prva polovica ožujka u povijesti prikupljanja mjernih podataka u našoj zemlji. U takvim je uvjetima nicanja krumpira trajalo dulje od 20-ak dana.
Od zadnjeg dana mjeseca ožujka do zadnjeg dana mjeseca travnja o.g. zabilježeno je 100-ak mm oborina na većini mjernih mjesta (ove su kiše “spasile” ozime usjeve). Već od početka druge dekade svibnja bilježimo vruće ljetne dane s vrijednostima u hladovini većim od 30°C, a prvi takav je izmjeren već 12.5. 2022.
Iznimno vrući proljetni dani
U danima 12.-24.5.2022. zabilježena su čak 4 “vruće ljetna” dana s vrijednostima u hladovini 30,2°-31,3°C (već u vrijeme kad na većini polja cima krumpira nije “zatvorila” redove, odnosno prije početka rasta i razvoja gomolja). Stoga već 1. lipnja 2022. g. pronalazimo prve simptome crne ili koncentrične pjegavosti na cimi osjetljivih sorti krumpira (Alternaria solani) (npr. u pokusu na Esmee, Arizona).
Obilne su kiše u Belici padale u danima od 25.5. do 10.6. 2022. g. prema mjernom uređaju “iMetos” tada je izmjereno čak 154,9 mm (kao posljedica 12.6.2022. g. pojavljuju se prvi znakovi plamenjače krumpira – Phytophthora infestans) (npr. na sorti Bellarosa). Već s prvim danim lipnja o.g. temperature tijekom “bez-kišnih” sati prelaze vrijednosti veće od 30°C, a od 26.6. do 19.8. 2022. g. zabilježena su četiri “kritična” razdoblja koja su utjecala na rast i razvoj gomolja za svježu potrošnju i industrijsku preradu (čips).
Za krumpir su nepovoljna razdoblja kad uzastopno bilježimo uzastopno nekoliko dana (npr. 5-7 dana) s temperaturama u hladovini većim od 30°C (naročito su “pogubne” temperature u hladovini >35°C, vidi Tablicu 2.).
Tablica 1. Izmjerene mjesečne vrijednosti temperature zraka i oborina, uz odstupanja od očekivanih prosjeka, u središnjem dijelu Međimurja (na lokalitetu Belica) tijekom prvih osam mjeseci 2022. godine (mjerni uređaj “iMetos”)Mjeseci Temperature zraka (°C) *Odstupanje (±°C) Oborine (mm) *Odstupanje (±mm) siječanj 1,34 +1,20 20,2 -10,4 veljača 5,05 +3,65 27,8 -15,5 ožujak 5,48 -0,12 26,0 -28,8 travanj 10,10 -0,20 86,2 +32,7 svibanj 17,83 +2,53 71,6 -2,1 lipanj 21,86 +3,46 110,4 +8,4 srpanj 22,52 +1,72 43,6 -23,6 kolovoz 22,12 +2,32 60,0 -20,4
Tablica 2. Vrlo vruća razdoblja (“toplinski udari“) zabilježena tijekom mjeseca svibnja, lipnja, srpnja i kolovoza 2022. (na mjernom mjestu Belica)Razdoblja Kritična razdoblja Najviše temperature (u hladovini) Prvi toplinski udar 12.5.-24.5. 2022. 4 dana s vrijednostima 30,2-31,3°C Drugi toplinski udar 26.6.-01.7. 2022. 32,5-35,9°C Treći toplinski udar 18.7.-25.7. 2022. 31,5-38,6°C Četvrti toplinski udar 31.7.-06.8. 2022. 31,5-37,2°C Peti toplinski udar 14.8.-19.8. 2022. 30,4-37,4°C
U takvim uvjetima pri poljskom mikro-pokusu na lokalitetu Mursko Središće simptome plamenjače krumpira (Phytophthora infestans) nismo tijekom 2022. godine uopće zabilježili (premda je tuča značajno oštetila usjev 25.5. 2022.). Prve znakove koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) primijetili smo u mikro-pokusu već 1.6.2022. godine (prilikom druge usmjerene zaštite). Naknadno se bolest vrlo snažno i brzo razvijala tijekom mjeseca lipnja i srpnja. Uz koncentričnu pjegavost zabilježeni su simptomi paleža cime zbog visokih temperatura i štetnog UV zračenja te nedostatka oborina (zabilježeno naročito u danima od 22.6. 2022. – najprije na vrlo ranoj sorti Severina i Esmee).
Od početka lipnja do kraja kolovoza 2022. g. mjernim uređajem na lokalitetu Mursko Središće zabilježeno je prosječno mjesečno zadržavanja vlage na biljkama u trajanju od 8.155 do 14.950 minuta (zbog utjecaja riječne doline na dugotrajne rose). Ovisno o pokusnoj sorti krumpira, od kraja lipnja do kraja mjeseca srpnja 2022. g. zaraza lišća uzročnikom koncentrične pjegavosti (Alternaria) na netretiranoj cimi je bila veća od 75 %.
Tablica 3. Procjena prinosa gomolja krumpira bez navodnjavanja i s navodnjavanjem (provedeno “kišenje” usjeva 4x, uz ukupno dodanih 120 mm vode)Sorte krumpira prema dospijeću Bez navodnjavanja Sa navodnjavanjem Prinos gomolja t/ha >40-45 mm Prinos gomolja t/ha <40-45 mm Prinos gomolja t/ha >40-45 mm Prinos gomolja t/ha <40-45 mm *rane 19,47 1,52 48,61 3,29 *srednje rane 17,55 3,01 55,06 3,39 *srednje kasne 15,45 3,60 52,49 3,98 prosječno 17,49 2,71 52,05 3,55
Koje preparate slobodno koristiti?
Najbolji rezultati u suzbijanju koncentrične pjegavosti cime krumpira (Alternaria) ponovno su tijekom 2022. g. dobiveni primjenom djelatnih tvari fluksapiroksad & difenkonazol (Sercadis Plus SC), difenkonazol (Difkor, Narita EC), piraklostrobin & boskalid (Signum DF) te azoksistrobin (Ortiva SC)(& fluazinam) (Zignal Super SC). Dodavanje biognojiva fungicidima (vidi Tablicu 4.) značajno smanjuje štete na cimi krumpira od visokih temperatura i zaraze uzročnikom koncentrične pjegavosti (Alternaria).
Povlačenjem djelatne tvari mankozeb s tržišta EU (u Hrvatskoj 23 različita trgovačka pripravka) značajno se smanjuje broj dostupnih fungicida za zaštitu cime. U narednim sezonama tražimo “nova rješenja” za suzbijanje gljivičnih bolesti cime krumpira (vidi Tablicu 4.). Prinosi gomolja krumpira u 2022. sezoni procijenjeni su više nego dvostruko manji u odnosu na višegodišnje količine na dijelovima parcela gdje nisu u više navrata, uz dovoljno djelotvorne fungicide, primijenjena i folijarna (bio)gnojiva (ili u više navrata mikrobiološki pripravak na osnovi Bacillus amyloliquefaciens ili botanički pripravak na osnovi vrbe i koprive).
Još veći utjecaj na prinos gomolja krumpira dobiven je višekratnim zalijevanjem usjeva (sustavom “kišno krilo”, uz 4 navodnjavanja prilikom kojih je svaki puta dodanom 30 mm “umjetne” kiše) (vidi Tablicu 3.) (budući se većina polja u Međimurju s usjevima krumpira ne navodnjava, prinosi gomolja će biti dvostruko manji od planiranih).
Tablica 4. Dodana folijarna (bio)gnojiva pojedinim članovima mikro-pokusa te mikro-biološki i botanički (biljni) pripravci u 2022.Članovi mikro-pokusa Datumi tretiranja Fungicid dodana (bio)gnojiva 27.5. 01.6. 12.6. 22.6. 06.7. Polyram + Orvego Megis (0,6 lit./ha) + + + + + Reboot WG Kaishi (2,5 lit./ha) + + + + + Daramun + Sacron Tora Fusion + + – – – Tora Blue – – + + + Infinito + Sercadis SeaMac (1,0 lit./ha) + + – – – Leimay SC Tora Fusion (2,0 lit./ha) + + – – – Miligard (5 kg/ha) – – + + + *Bacillus amyloliquefaciens + + + + + *BioProtector (ekstrakt vrbe i preslice) + + + + + Proxanil + Daramun Bioplex (0,4 lit./ha) + + – – – AMCO Potato (4 kg/ha) – – + + +
Višegodišnje pokuse primjene botaničkog pripravka na osnovi vrbe i koprive započeli smo tijekom ranijih uzastopnih godina (2017.-2019.), na tri osjetljive sorte krumpira (Ranomi, Arizona i Esmee). Pritom je procijenjeni prinos gomolja tijekom navedenog trogodišnjeg razdoblja na tri sorte krumpira i na nezaštićenom dijelu pokusa iznosio 18,58 t/ha, na dijelu gdje je primijenjen botanički pripravak 29,60 t/ha i na dijelu sa fungicidima (i bio-gnojivima) 32,15 t/ha. Stoga botanički pripravak na osnovi vrbe i koprive (BioProtektor, ranije PlanTonic) smatramo prikladnim za ekološki i integrirani uzgoj krumpira, čak i tijekom prirodnih nepogoda.
Slike 1, 2, 3 i 4, brojevi u slikama: Najvažnije žive i nežive neželjene promjene na cimi krumpira tijekom vrućih ljetnih mjeseci: koncentrična ili crna pjegavost lišća “prilagođena” je manjim količinama oborina i povišenim temperaturama zraka (Alternaria solani – slika 1) te na slabije zaštićenim i osjetljivim sortama tijekom lipnja i srpnja cimu “pretvara” u palež (slika 2). Neželjene posljedice visokih temperatura zraka i štetnog UV zračenja (slika 3) i nedostatka vode (slika 4) značajno smanjuju prinos gomolja (fotografija: M. Šubić)