Potrošnja voća i povrća u Europi po stanovniku u 2021. zaustavila se na 364 g dnevno. Nakon što se objave konačni podaci za prošlu godinu, mogla bi pasti za oko 10 posto. Izvijestilo je to Europsko udruženje proizvođača svježih proizvoda Freshfel, a prenosi portal esmmagazine.com.

Udruženje napominje da su brojke “posebno zabrinjavajuće” s obzirom na to da govore kako je potrošnja pala ispod minimalno preporučenih 400 grama voća i povrća koje sugerira Svjetska zdravstvena organizacija. Dodatno je pritišću niske razine konzumacije milenijalaca i najmlađih generacija.

Kriza izazvana rastom troškova života u kombinaciji s rastućim protekcionizmom utječe na kupovnu moć potrošača. To zauzvrat ograničava izdatke za voće i povrće, tumače iz Freshfela.

Potrošači se vode osnovnom pogrešnom percepcijom o cijenama voća i povrća na policama u supermarketima, komentirao je Philippe Binard, iz udruženja Freshfel. Dodao je da su voće i povrće cjenovno najpristupačniji proizvodi. Također imaju neosporne zdravstvene i ekološke prednosti. Cijena i vrijednost svježih proizvoda vrlo su atraktivne u asortimanu hrane.

Cijene rastu

Binard je naglasio da su u usporedbi s ostalim kategorijama hrane cijene u sektoru voća i povrća porasle manje te po nižoj stopi od prosječne inflacije.

Prehrana koja uključuje pet dnevnih porcija ili pola tanjura voća i povrća može se nabaviti za 1 ili 2 eura po osobi dnevno, istaknuo je Binard.

Freshfel je pozvao na učinkovitiju promotivnu strategiju usmjerenu na mlađe potrošače. Također i napore da se svijest o zdravstvenim dobrobitima svježih proizvoda pretvori u konkretne prehrambene navike. Osim toga, važna je i bolja komunikacija s potrošačima o očekivanjima u vezi s društvenim problemima, cijenom i pogrešnom percepcijom imidža, napominje se. U isto vrijeme osigurava se atraktivan okus, raznolikost i praktičnost u sektoru.

Voće koje se najviše konzumira u Europi su jabuke, banane, naranče, stolno grožđe i breskve/nektarine. Najdinamičniji segment su, pak, borovnice, koje bilježe impresivan rast u Njemačkoj i Poljskoj.

Od povrća najviše se konzumiraju rajčica, kupus, mrkva, krastavci i paprika.

Izvor: jatrgovac.hr

Prethodni članakWine EnoGASTRO VIP Event u Rijeci uspješno započeo svoje sedmo izdanje
Sljedeći članakCijene voća viša nego prijašnjih godina
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.