Na domaćem tržištu početkom veljače ove godine bilježe se uglavnom više cijene voća nego što su bile krajem prošle godine. Na veletržnicama se značajno poskupljenje bilježi kod stolnog grožđa gdje je bijelo stolno grožđe bilo više za gotovo 36 %, a crno za 63 %.

Niže cijene bilježe se kod jabuka sorti idared i jonagold te kod limuna. U odnosu na prethodne dvije godine cijene i nisu toliko različite osim kod banana gdje su u 6. tjednu ove godine veleprodajne cijene u prosjeku bile više za oko 27 %.

Na tržnicama se bilježi nastavak rastućih cijena voća. Cijene su, uglavnom, više nego prijašnjih godina. Najviše cjenovne razlike u odnosu na prethodne dvije godine bilježe se kod jabuka, banana i naranči.

Skuplji agrumi

Prosječna cijena limuna na veletržnicama u 6. tjednu ove godine iznosila je 1,33 €/kg. To je za 6,3 % više nego godinu ranije, a za 5,67 % jeftinije nego krajem godine. Na tržnicama su cijene limuna u prosjeku više za 77 % u odnosu na cijene s veletržnica. Najniže cijene limuna od 1 do 1,1 €/kg evidentirane su na veletržnici u Metkoviću. Najviše su od 1,4 do 2 €/kg na riječkoj veletržnici.

Najniža cijena od 1,8 €/kg evidentirana je na slavonsko brodskoj tržnici i u Karlovcu, a najvišu od 3,32 €/kg na osječkoj tržnici. U odnosu na prosječne cijene prethodnih dviju godina, cijene limuna na tržnicama trenutno su više do 4 %. Budući da Hrvatska proizvodi vrlo malo limuna stupanj samodostatnosti iznosi svega 1,7 %.

Veleprodajne cijene jabuka sorti idared i jonagold u 6. tjednu 2023.g. bile su niže nego krajem prošle godine, ali i u odnosu na cijene istog tjedna u proteklih dvije godine. U odnosu na kraj 2022.g. veleprodajne cijene navedenih sorti jabuka bile su niže za gotovo 11 %. Na tržnicama su cijene jabuka više nego krajem prošle godine, ali i u odnosu na cijene proteklih dviju godina.

Tijekom siječnja i veljače na domaćem tržištu ponuda naranči je vrlo dobra. Cijene su na veletržnicama i tržnicama više nego prošlih godina. Prosječna cijena naranči na veletržnicama u 6. tjednu ove godine iznosila je 1,18 €/kg. Najniža cijena od 0,7 €/kg bilježi se na veletržnici u Metkoviću. Najviša se bilježi na veletržnici u Rijeci od 1 do 1,6 €/kg. Na tržnicama su cijene naranči u odnosu na kraj prošle godine više za 15,2 %, a u odnosu na isti tjedan 2022.g. za 28,7 % te u odnosu na 2021.g. za 34,2 %.

Sve više voća uvozimo

Tijekom 11 mjeseci 2022.g. Hrvatska je uvozom voća, orašastih plodova, dinja i lubenica (u daljnjem tekstu voće) ostvarila deficit u vrijednosti od 184 milijuna eura. To je za 16,3 % više nego godinu ranije, dok je količinski deficit povećan samo za 1,7 %.

U navedenom razdoblju uvezlo se voća u vrijednosti od 262 milijuna eura. To je za 20,4 % više nego prethodne godine, a količinski za 5 %. Izvoz je iznosio 73,4 milijuna eura i povećan je za 31,2 %, a količinski za 10,8 %.

Udio uvoza limuna u ukupnom uvozu iznosi 7 % i nalazi se na drugom mjestu po vrijednosti uvoza. U jedanaest mjeseci 2022.g. limuna je uvezeno u vrijednosti od 17,4 milijuna po prosječnoj cijeni od 0,97 €/kg. Slijedi uvoz stolnog grožđa, naranči, nektarina, jabuka, krušaka te oraha. U 2022.g. uvezeno je 17.499 tona jabuka (osim jabuka za preradu u rasutom stanju) u vrijednosti od 8 milijuna eura, po prosječnoj cijeni od 0,46 €/kg. Izvezeno je 14.918 tona jabuka po prosječnoj cijeni od 0,48 €/kg.