Rakije od grožđa su tradicionalno vezane uz područje Mediterana gdje je uzgoj vinove loze usko povezan uz povijest i civilizacije tog područja. Tako su najpoznatije rakije od grožđa upravo iz Francuske, Italije, Portugala, Čilea. Također i kod nas u Dalmaciji postoji duga tradicija proizvodnje rakije lozovače ili loze.
U grupu rakija od grožđa spada više tipova rakija kao što su vinjak, komovica, vinovica i loza. Svaka od ovih rakija posjeduje specifična svojstva kao i specifične načine proizvodnje.
Vinjak, najkvalitetnija rakija proizvedena od grožđa, dobiva se destilacijom vina i specifičan je po tome što dozrijeva u hrastovim bačvama. Dozrijevanjem u hrastovim bačvama rakija postaje kompleksnija. Dobiva zlatno – žućkastu boju i specifične arome po vaniliji, kokosu i lagane note hrasta. Najkvalitetniji i najskuplji vinjaci u svijetu su Cognac i Armagnac.
Vinovica je rakija dobivena destiliranjem vina i vinskog taloga. Ona ne dozrijeva u drvu pa je bezbojna. Po mirisu i okusu pikantnija, voćnija i može se reći tipičnija rakija od vinjaka. Zanimljivi predstavnik ovog tipa rakije je čileanski Pisco.
Komovica se dobiva destilacijom isključivo prevrele komine grožđa plemenitih sorata Vitis vinifere sa ili bez dodatka vinskog taloga. Komovicom su se proslavile Italija sa svojom Grappom, Španjolska sa Aguardienteom i Portugal sa Bagaceirom. Također su po komovicama poznate i balkanske zemlje, ali njihova se proizvodnja više bazira na onu za potrebe domaćinstva.
Može se reći da je grožđe jedna od najplemenitijih sirovina za proizvodnju rakija. Tako su u cijelom svijetu najpoznatije upravo rakije od grožđa kao što su čuveni Cognac, Armagnac, Pisco i Grappa.
Što se tiče Hrvatske, najpoznatija rakija od grožđa je lozovača (loza) koja se dobiva destilacijom prevrelog masulja, bez ili uz dodatak vinskog taloga. Proizvodnja loze kod nas ima dugu tradiciju, posebice u Dalmaciji i Istri. 2009. godine uvođenjem Pravilnika o jakim alkoholnim pićima propisana su posebna pravila o samom načinu proizvodnje te je uvrštena na listu alkoholnih pića podrijetlom iz Hrvatske.
Više o proizvodnji rakije od grožđa pronađite u knjizi “Voćne rakije, likeri i travarice”