Od starih Ilira i malo mlađih Slavena, preko kneževa i kraljeva, do Tina Ujevića i Arsena Dedića, stanovnici ovih područja oduvijek su uživali u rakijama i likerima! Stoljeća tradicije naučila su nas da se liječimo travaricom, tješimo lozovačom, a sladimo medovinom. I zato je pred nama Zgrappa – Međunarodni festival rakije, likera i ostalih spirita.

Ovaj jedinstveni događaj, koji će se održati 13. i 14. listopada u zagrebačkom Boćarskom domu, okuplja stotinjak destilerija iz regije i Europe, predstavljajući izvanredan spoj tradicije, kvalitete i gastronomskog užitka. Cilj festivala je rakiji – našem autohtonom tradicionalnom izumu vratiti slavu koju zaslužuje, predstaviti hrvatsku proizvodnju, naučiti kako to drugi rade, nametnuti nove gastronomske trendove u kojima rakija preuzima ključnu ulogu, ali i potaknuti međusobnu poslovnu suradnju svih izlagača. Time Zgrappa preuzima lidersku ulogu u organizaciji ovakvih događaja u svijetu finih pića. Uz raznoliku ponudu degustacija, edukativnih radionica i predavanja, koncerata, relax ifood zona, ZGrappa obećava nezaboravan provod. Jer Zgrappa je festival, fešta, studij, sajam, radionica, veselica, party, edukacija, gastro event, brguja, hohcajt, tulum, foliranje, kušanje, izlazak, clubbing i sve ostalo što spaja kvalitetnu kapljicu i čašicu razgovora. Jedinstveno mjesto na kojem tradicionalno piće spaja sve zemlje regije već stotinama godina.

Proizvođače rakija spajamo s regionalnim distributerima, ugostiteljima i potrošačima. Sve njih potičemo na razmjenu iskustva, učenje i dijeljenje novih proizvodnih, prodajnih i marketinških trendova u proizvodnji rakija i likera. Svi će imati priliku kušati različite vrste, ugovoriti suradnju, neki i sami naučiti i ohrabriti se za najmanje kućnu proizvodnju vlastitih rakija, kao i naučiti kako rakiju iskoristiti u gastronomiji, sljubiti je s jelima i desertima ili kako je iskoristiti u spravljanju koktela. Ono što svima garantiramo da će naučiti – jest odabrati i prepoznati kvalitetne proizvode. Sve to na brojnim radionicama, panelima i predavanjima organiziranim kroz dva dana trajanja festivala. Više informacija možete naći na internetskoj stranici https://zgrappa.eu.

Izvor: https://zgrappa.eu

Prethodni članakKineski znanstvenici u slavonskim poljima pšenice  s metrom u ruci
Sljedeći članakKoje su najpoznatije rakije od grožđa ?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.