Divlja loza (Vitis sylvestris) penjačica je ili puzavi grm. Listovi su joj okruglasti ili dlanasto razdijeljeni na 3-5 nazubljenih režnjeva, na naličju dlakavi. U svibnju i lipnju divlja loza cvate neuglednim zelenkastim cvjetovima složenim u grozdaste cvatove. Plodovi su ljubičaste bobe sa 2-3 sitne sjemenke.
Raste po vlažnim šumama i na obalama rijeka i potoka, uglavnom u nizinskim predjelima.
Iako su grozdovi i bobice dosta kiseli i s malo soka, mogu se jesti svježi, osušeni kao grožđice ili prerađeni u sok, pekmez ili žele. Od mladih listova pripremaju se salate, variva ili sarme. Konzerviraju se poput listova kupusa sa solenjem. U nekim se naši krajevima “divljom lozom” naziva i podivljala vinova loza (Vitis vinifera L.) koja također ima jestive listove i plodove. Raste na otvorenim sunčanim mjestima u vinorodnim područjima naše zemlje. U Velikoj Britaniji i u SAD-u divlja se loza tradicionalno koristi za pripravljanje zimnice ili nekih ukusnih jela od listova.
Sok od divljeg grožđa
Radi se od 2 kg divljeg grožđa, 1 šalice meda ili 1,5 šalica šećera, 4 l vode. Odvojite bobice od peteljki, stavite ih u duboki lonac i prelijte hladnom vodom. Na laganoj vatri kuhajte dok bobe ne omekšaju. Kašu procijedite kroz gustu tkaninu. Soku dodajte šećer ili med, pa povremeno miješajući kuhajte na tihoj vatri, dok se šećer ili med ne rastope. Provjerite slatkoću i po potrebi još zasladite. Sok ponudite dobro rashlađen.
Vegetarijanska sarma
Za vegetarijansku sarmu potrebno vam je 50 listova divlje loze, 2 glavice luka, ½ šalice riže, ½ šalice oraha, 5 žlica ulja, zeleni peršin, sol, papar.
U velikoj posudi zakuhajte 2 litre vode, pa u nju stavite oprane, neoštećene, jednako velike, mlade listove divlje loze. Kuhajte 1 minutu, ocijedite vodu, a listove ohladite pod mlazom tekuće vode. Ocijedite ih rasprostrite na platneni ubrus da se suše. Za to vrijeme na 3 žlice ulja pirjajte sitno nasjeckan luk dok ne omekša, dodajte rižu,narezane orahe i zeleni peršin. Promiješajte, zalijte s 1 i ½ šalicom vode, posolite i poparite pa kuhajte dok riža ne omekša. Na svaki list loze stavite žlicu prohlađena nadjeva, pa ga umotajte u sarmu. Sarme slažite jednu do druge u plitku široku posudu, zalijte ih ostatkom ulja i mlakom vodom i kuhajte na laganoj vatri sat vremena. Ponudite kao glavno jelo.
Žele od divlje grožđa
Po ovom starinskom receptu priredite otprilike jednaku količinu zrelog i nezrelog divljega grožđa, izvažite ga, odvojite od grubih peteljki i za svaki kilogram voća priredite četvrt šalice vode. Bobe stavite u lonac, zgnječite ih drvenom “gljivom” za pasiranje i prelijte vodom. Lonac poklopite i na laganoj vatri kuhajte do 15 minuta. Kašu procijedite kroz gustu finu tkaninu. Sok ulijte u zemljani lonac i ostavite stajati preko noći.
Na njegovim će se stijenkama nataložiti ili pasti na dno kristali tartarata (koji mogu pokvariti glatku strukturu želea), pa ujutro pažljivo iz te posude odlijte sok u lonac. Za svaku litru soka dodajte 4 šalice šećera i naglo zakuhajte. Miješajući kuhajte sve dok ne dobijete zadovoljavajuću gustoću. Vruć žele ulijte u male boce za zimnicu, hermetički ih zatvorite i pasterizirajte. Čuvajte ih na svježem i tamnom mjestu.
Izvor: Gospodarski kalendar