Vrijeme pripreme: 40 minuta

Masa tikve i jabuka u receptu odnosi se na očišćeno povrće, odnosno voće.

SASTOJCI:

✤ 400 g butternut tikve

✤ 600 g jabuka

✤ sok od 3 limuna (i korica ako se radi o eko limunu)

✤ 1 vanilin šećer

✤ 300 g šećera

✤ 1 žličica cimeta

Butternut tikve (puterice ili muškatne tikve) idealne su za ovaj recept. Želite li nešto intenzivniji okus džema, možete izabrati i hokaido ili neku drugu tikvu narančastog mesa.

PRIPREMA:

❥ Tikve ogulite i očistite od koštica te narežite na kocke. Jabuke također ogulite, očistite od središta i narežite na kocke. Limune operite, iscijedite, te ako se radi o ekološki proizvedenim limunima, naribajte u smjesu i limunovu koricu.

❥ Dodajte u lonac za kuhanje kocke jabuke i tikve, sok i koru limuna te kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša (nakon što zavrije oko 30 minuta).

❥ Želite li džem s većim komadima jabuke i tikve, zgnječite smjesu lagano drobilicom za krumpir.

❥ Ako želite glatku smjesu, možete je usitniti štapnim mikserom dok ne budete zadovoljni konzistencijom.

❥ U lonac dodajte šećer i vanilin šećer te vratite na vatru. Miješajte smjesu dok se šećer ne otopi, a zatim nastavite kuhanje dok struktura džema ne bude zadovoljavajuća. Gustoću treba provjeriti na način da se izvadi malo džema na tanjurić i ohladi – ne bi se trebao razlijevati po tanjuriću.

❥ Duljina kuhanja do željene gustoće može varirati od 20 do 60 minuta.

❥ Kad džem postigne željenu gustoću, ulijte ga u staklenke.

❥ Stakleni vrč koji ćemo koristiti za usipavanje te same staklenke i poklopce potrebno je oprati deterdžentom i toplom vodom te sterilizirati u pećnici (100 °C na 5 minuta, pa ugasiti pećnicu i ostaviti ih dok se ne ohlade).

❥ Džem je iz lonca u kojem se kuhao potrebno kipući preliti u stakleni vrč te uliti u vruće staklenke i odmah zatvoriti.

❥ Napunjene staklenke stavite na mjesto za hlađenje, omotajte termoizolacijskim materijalom poput deke (ručnika) te ohladiti.

❥ Nakon hlađenja operite staklenke izvana, osušite, označite naljepnicom i spremite u smočnicu.

ČUVANJE:

Džem od butternut tikve i jabuka čuva se na suhom i hladnom mjestu, a najbolji je za konzumaciju do 12 mjeseci.

Pročitaj još:

Kisela miješana salata

Ciganski grah

Ajvar od pečene paprike i patlidžana