width= 700 g – 900 g janjetine (komad od noge, but)
50 g maslaca
nekoliko komada svježe ili marelice iz kompota
1-2 žličice sitno nasjeckanog češnjaka
sol, papar

 

Nadjev
350 g mljevenog janjećeg mesa
100 g maslina iz salamure
2 žlice namaza od maslina
2-3 žlice krušnih mrvica
1 luk
4-5 žlica soka od naranče
1/2 žličice kumina
2 žlice peršina
2 žličice ružmarina
sol
papar

Uveću posudu dodajte sve sastojke za nadjev i dobro promiješajte. Ostavite da stoji u hladnjaku preko noći. Slijedeći dan meso dobro popaprite i posoliti s obje strane i premažite ga maslacem. Unutarnju stranu posipajte sa svježim ili češnjakom u prahu, zatim dodajte nadjev i premažite preko mesa u tankom sloju. Pokušajte meso zarolati kao roladu, i pritom pazite da nadjev bude zamotan. Izrežite nekoliko konopa duljine oko 50 cm kojima ćete zavezati meso. Ispod svakog konopa dodajte polovice marelica zajedno s malo ružmarina. Stavite u posudu za pečenje. Po izboru dodajte narezan krumpir, mrkvu ili drugo korijenasto povrće. Prelijte s maslinovim uljem, dodajte nekoliko komadića maslaca i prekrijte s folijom za pečenje i pecite na 200ºC oko sat i pol. Zadnjih 10-15 minuta maknite foliju, a kada se ispeče ostavite da malo odstoji, zatim narežite na deblje komade.

Prethodni članakBakalar bianco
Sljedeći članakRuska pita
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.