Gulaš od veprovine

Pripremite (za 6 – 8 osoba):
8 glavica luka, 2 režnja češnjaka, 4 mrkve sol, papar,
2 kg mesa od prsa ili plećke mladog vepra, 1,5 dl jakog crnog vina, 2 žlice maslinova
ulja, 2 lovorova lista, peršinovo lišće, 15 dag dimljene slanine, klinčić, mast ili
ulje, 2 žlice brašna, lovorov list, majčinu dušicu, kožicu dimljene slanine

Za prilog: 50 dag rezanaca, 5 dag maslaca

Za marinadu oljuštite i očistite, te vrlo sitno nasjeckajte 2 glavice luka i režanj češnjaka, a 2 mrkve naribajte. Pomiješajte, posolite i popaprite. Veprovinu narežite na kocke ruba 5 cm, začinite pripremljenom smjesom, te zalijte vinom i maslinovim uljem. Dodajte sjeckano začinsko bilje i ostavite na hladnom marinirati najmanje 1 dan. Zatim slaninu narežite na kocke ruba 2 cm, i ispržite s nasjeckanim preostalim lukom. Dodajte preostale narezane mrkve i veprovinu, te pržite da posmeđi. Pobrašnite i popržite da poprimi boju. Zalijte ocijeđenom marinadom koju ste kuhanjem upola smanjili. Oljuštite i nasjeckajte preostali češnjak, dodajte stucani klinčić i pospite kožicu od slanine. »vrsto je savijte i zamotajte koncem, te primiješajte jelu. Dodajte majčinu dušicu i lovor. Kad provri, poklopite i kuhajte otprilike 3 sata na laganoj vatri. Posolite, popaprite. Ako je potrebno, dolijevajte vodom. Uz gulaš ponudite rezance začinjene maslacom.

Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.