width=Beze kora:
12 bjelanjaka
250 g šećera
1 žlica octa
Krema:
12 žumanjaka
8 žlica šećera
5 žlica gustina
600 ml mlijeka
250 g maslaca
4 žlice umućene šlag pjene
300 g poprženih i krupno mljevenih oraha ili lješnjaka
100 g ribane čokolade za kuhanje
4 šlag pjene
500 ml mineralne vode

Za beze koru izmiksajte bjelanjke u snijeg, pa postupno dodavajte šećer stalno miksajući. Bjelanjci sa šećerom se tuku sve dok se šećer potpuno ne otopi (oko pola sata), inače će kora će biti mekana, a ne hrskava, a pri kraju dodajte žlicu octa ili limunovog soka. Jako je bitno prije izrade beze kore da jaja držite neko vrijeme na sobnoj temperaturi. Kalup za pečenje nauljite i obložite papirom za pečenje. Zatim izlijte i poravnajte snijeg od bjelanjaka i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 oC. Pecite 1 sat ili dok kora ne očvrsne, pa ostavite koru da se ohladi, te je uzduž prerežite na dva dijela. Za kremu umutite žumanjke sa šećerom i dodajte gustin, zatim pomalo dodavajte vrelo mlijeko stalno miješajući i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusnu. U ohlađenu kremu dodajte dobro izmiksan maslac (sve dok ne pobijeli). Potom istucite 4 šlag pjene s mineralnom vodom, a od tučenog šlaga uzmite 4 žlice i umiješajte u kremu, koju zatim podijelite na 2 dijela. Jedan dio ostavite, a u drugi dodajte krupno mljevene orahe ili lješnjake i sitno ribanu čokoladu. Slažite beze kora – tamna krema – žuta krema, pa beze kora – tamna krema – žuta krema. Na kraju sve premažite umućenim šlagom i pospite krupno mljevenim orasima.

Prethodni članakMedena pita s makom
Sljedeći članakKako isplatiti brata koji ne ulaže u dio kuće koji je naslijedio?
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.