Šumski leptirić, fini kolač čiji su glavni sastojci šumsko voće, vanilija i keksi.

Podloga:

✦200 g petit keksa

✦mlijeko za močenje keksa

Priprema: Kekse kratko provući kroz mlijeko i poredati u dublji kalup dimenzije 35 x 20 cm.

Krema:

✦600 ml mlijeka

✦150 g šećera

✦2 pudinga od vanilije

✦1 vrećica mljevene želatine

✦200 ml vrhnja za šlag

✦500 g svježeg sira

Priprema: Želatinu pomiješati sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri. U malo mlijeka razmutiti puding, a ostatak mlijeka sa šećerom staviti na vatru da provrije. Ukuhati puding cijelo vrijeme miješajući pjenjačom i maknuti s vatre kad se zgusne. Umiješati otopljenu želatinu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U mlaku kremu umik­sati mekše umućen šlag, a potom i sviježi sir. Rasporediti na kekse i staviti u hladnjak.

Preljev:

✦400 g smrznutog šumskog voća

✦5 žlica šećera

✦5 žlica vode

✦1 preljev za torte

Priprema: Šumsko voće, šećer i 5 žlica vode kratko prokuhati pa umiješati preljev za tor­te prethodno pomiješan sa 2 žlice vode. Pre­liti po kremi i dobro ohladiti.

Recept iz knjige Moji brzi kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakMarijin uspjeh
Sljedeći članak„Veliki zlatni suncokret“ ruralnog turizma Sinjskoj alci
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.