Sastojci za tijesto:
– 50 dag mekog brašna
– 5 dag kvasca
– 8 dag margarina ili ulja
– 8 dag šećera
– 2 žumanjka
– limunova korica
– 1 vrećica vanilin šećera
– 2 – 2 1/4 dl mlijeka
– 1 žličica soli
– 1 žlica ruma
Nadjev s makom i medom:
– 2,5 dl mlijeka
– 20 dag mljevenog maka
– 5 dag margarina
– 1 žumanjak
– 15 dag meda
– 8 dag mrvica (finijih)
– cimet
– limunova korica
– 1 žličica ruma
– 2 bjelanjka
Za poticu izmrvite kvasac, stavite u lončić, dodajte 1/2 dl mlijeka, 1 žličicu šećera, 2 žlice brašna, dobro promiješajte i ostavite na toplom. Dignuti kvasac umiješajte u prosijano i zagrijano brašno. Zasebno rastopite margarin, dodajte preostalo mlijeko, šećer, žumanjke, sol, rum, vanilin šećer i naribanu limunovu koricu. Sve dobro izmiješajte i zamijesite u brašno. Miješajte dok tijesto ne postane glatko i ne počne se odvajati od posude. Pospite ga brašnom, pokrijte čistim ubrusom i stavite na toplo mjesto. Količina se mora udvostručiti, a tek tada tijesto prebacite na dasku, dobro pospite brašnom i razvaljajte na debljinu 0.5 cm. Na ovako pripremljeno tijesto stavljajte različite nadjeve. Za nadjev, u mlijeko ukuhajte mljeveni mak, kuhajte nekoliko minuta uz stalno miješanje. Posebno miješajte margarin, dodajte žumanjke, med i začine, a zatim ohlađeni mak, mrvice i čvrsti snijeg od bjelanjaka. Sve lagano promiješajte, pa stavite nadjev na pripremljeno tijesto i uvijte, te složite u kalup i stavite peći.
Recept iz knjige Medeni kolači