Željezničarski kolač. Popularna fina rolada s dvije vrste biskvita i dvije kreme koje se savršeno nadopunjuju i čine odličan kremast i kompaktan kolač.

 width=Tijesto:
6 jaja
12 dag šećera
12 dag brašna
1 prašak za pecivo
limunova korica
2 žlice kakaa

Krema:
20 dag maslaca
20 dag šećera u prahu
2 žumanjka
2 žlice ruma
6 dag čokolade

Glazura:
3 žlice vode
3 žlice šećera
10 dag čokolade
8 dag margarina

Priprema tijesta: Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, postupno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo i limunovom koricom i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan staviti 2 žlice kakaa. Tijesta ispeći odvojeno na plitkom velikom limu, na masnom papiru. Pečeno zarolati zajedno s papirom u roladu.

Priprema kreme: Pjenasto izraditi maslac sa šećerom, žumanjcima i rumom. Podijeliti kremu u dva dijela i u jedan dodati otopljenu čokoladu.

Priprema glazure: Vodu, šećer i čokoladu rastopiti na pari i u vruće dodati margarin.

Postupak: Tamnu koru biskvita premazati svijetlom kremom, na nju položiti svijetli biskvit i njega premazati tamnom kremom pa sve zajedno urolati u veliku roladu. Kolač ostaviti u hladioniku nekoliko sati da se stisne i tada ga preliti čokoladnom glazurom.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači

Prethodni članakLimunove kiflice
Sljedeći članakKako mogu dobiti slatko vino?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.