Sastojci (za 4 osobe):
– 2 žlice maslinovog ulja
– 1 manji luk
– 300 g poriluka (zeleni dio)
– 380 g graška (svježeg ili smrznutog)
– 800 ml povrtnog temeljca
– malo sušenog bosiljka
– 150 g mascarponea
– sol, papar
– malo vrhnja za kuhanje i peršina, za ukras
Priprema:
1. Luk sitno nasjeckajte, a poriluk nasjeckajte na kolutiće. Ugrijte ulje u loncu, pa popržite luk nekoliko minuta. Dodajte i poriluk, pa lagano pirjajte 10-tak minuta, dok ne omekša, miješajući povremeno da ne zagori. Po potrebi podlijte s malo vode. Dodajte grašak i kratko kuhajte.
2. U lonac sad ulijte i temeljac, dodajte soli i papra, pa pustite da provri. Dijelom poklopite, pa ostavite da krčka na laganoj vatri oko 15 minuta.
3. štapnim mikserom sve izmiksajte u krem juhu, nekoliko minuta dok se svi komadići ne usitne.
4. Vratite na vatru, dodajte mascarpone, pa miješajući kuhajte dok se mascarpone ne rastopi. Kušajte juhu, po potrebi je dodatno začinite. Poslužite toplo, ukrašeno s malo graška, vrhnja za kuhanje i peršina.
Savjet više:
Umjesto mascarponea možete koristiti i vrhnje za kuhanje. Ja sam koristila mascarpone, jer je bogatijeg okusa, no vrhnje će isto tako savršeno dobro poslužiti.
Ako nemate domaćeg temeljca, može poslužiti i temeljac iz kocke za juhu.
Vrijeme pripreme: oko 30 minuta
Recept iz knjige: Kuhaj slano, kuhaj fino