Tijesto:
– 65 dag brašna
– 20 dag šećera
– 2 jaja
– 40 dag margarina
– malo soli
Nadjev:
– 15 dag grožđica
– 4 žlice ruma
– 2 kg kiselkastih jabuka
– sok od limuna
– 1 puding od vanilije
– 7,5 dl slatkog vrhnja
– 1 vanilin šećer
– 12,5 dag šećera
– žumanjak za premazivanje
Priprema tijesta: Umijesiti prhko tijesto od brašna, margarina, soli, šećera i jaja, te ostaviti sat vremena na hladnom da odstoji.
Priprema nadjeva: Grožđice oprati i namočiti u rumu. Jabuke prepoloviti, očistiti od koštica i premazati limunovim sokom. Prašak za puding izmiješati sa 1,5 dl slatkog vrhnja, a 6 dl vrhnja skuhati sa šećerom i vanilin šećerom. Ukuhati prašak za puding i preliti preko jabuka.
Postupak: Polovicu tijesta razvaljati na namašten i pobrašnjen lim. Polovice jabuka napuniti grožđicama i utisnuti na razvaljano tijesto, jednu do druge. Jabuke preliti pudingom ukuhanim u slatkome vrhnju. Razvaljati drugu polovicu tijesta i prekriti kolač, pritisnuti rubove tijesta. Peći na 200 °C sat do sat i pol vremena. Petnaest minuta prije kraja pečenja izvaditi kolač i premazati razmućenim žumanjkom.
Recept iz knjige „Moji najbolji kolači“