Prekomurska gibanica. Bogat okusima ovaj tradicionalni kolač spaja okus maka, svježeg sira, jabuka i oraha, te budi pozitivna sjećanja i dobar osjećaj.

 width=1 tijesto za savijače (12 listova)

Nadjev 1:
– 30 dag mljevenih oraha
– 4 žlice šećera
– 2 dcl mlijeka

Nadjev 2:
– 1 kg ribanih jabuka
– žličicu cimeta
– 2 žlice šećera

Nadjev 3:
– 1 kg svježeg kravljeg sira
– 2 žlice šećera
– 1 jaje

Nadjev 4:
– 30 dag mljevenog maka
– 2,5 dcl mlijeka
– 4 žlice šećera
– 10 dag grožđica

Priprema nadjeva 1: Orahe samljeti što sitnije i pomiješati ih sa šećerom. Mlijeko prokuhati i vrelim preliti preko oraha i šećera.

Priprema nadjeva 2: Jabuke naribati, dodati im cimet i šećer.

Priprema nadjeva 3: Dobro izmiješati sir, šećer, jaje i po potrebi sol da nema grudica.

Priprema nadjeva 4: U mlijeko dodati mak, šećer i grožđice. Sve prokuhati i pustiti da se ohladi.

Postupak: Otopiti 5 dag margarina, 1 žlicu masti i ½ dcl ulja. Veliki lim namazati s dijelom masnoće i slagati: 3 lista, nadjev od oraha, 2 lista, nadjev od maka, 2 lista, nadjev od jabuka, 2 lista, nadjev od sira, 3 lista (svaki list mazati prije nadjeva). Sirovo rezati na kocke. Zaliti s 2 dcl vrhnja i peći oko 1 h na 170 °C.

Recept iz knjige „Moji najbolji kolači 2“