Poljoprivreda se vraća u Zagreb! Nakon skoro dva desetljeća, ponovno se održava veliki poljoprivredni sajam u Zagrebu. U paviljonima Zagrebačkog velesajma zavladat će moćni strojevi najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i opreme, kao i mnoštvo izlagača koji će poljoprivrednicima, ali i onima koji će to tek postati, ponuditi sve što im je potrebno u poljoprivrednoj proizvodnji.

U godini 110. obljetnice neprekinutog rada Zagrebačkog velesajma, SAJMOVI HRANE I ZDRAVOG ŽIVLJENJA slave svoj 10. rođendan i upotpunjuju se u zajedničkom terminu od 5. do 8. prosinca, s novim sajamskim projektom CroAGRO, međunarodnim sajmom poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije.

U skladu s tržišnim interesom te s uvažavanjem strukovnih prijedloga, sajam se održava u razdoblju mirovanja poljoprivredne aktivnosti, u zatvorenim grijanim paviljonima Zagrebačkog velesajma i na organizacijskom standardu međunarodnih sajamskih manifestacija. Tematski sadržaj ovog sajma u izlagačkom, stručnom i edukacijskom segmentu uključuje poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, poljoprivredne i prehrambene proizvode, sadnice i sjemenski asortiman, sredstva za zaštitu bilja, i podizanje prirodne plodnosti tla, te svu potrebnu opremu i repromaterijal za proizvodnju…

Sajam CROAGRO prostirat će se na oko 20 000 metara kvadratnih zatvorenog paviljonskog prostora (paviljoni 7, 8, 8a, 9, 11a, 11b, 11d i 10a, uz paviljon 6 u kojem se održavaju Sajmovi hrane i zdravog življenja). Cijena ulaznice za posjetitelje je 20 kuna.

Sve bitno u poljoprivredi i za poljoprivredu bit će na sajmu CROAGRO

Za razvoj domaćeg poljoprivrednog i prehrambenog sektora neophodno je i poslovno povezivanje i predstavljanje vlastitih proizvoda i mogućnosti, a cilj je organizatora CROAGRO sajma omogućiti izlagačima upravo idealan prostor, uvjete i termin da učinak nastupa i izlaganja na sajmu bude optimalan i svrhovit.

Jedan od ciljeva je i predstaviti najnovija tehnološka rješenja u poljoprivredi kako bi hrvatski poljoprivredni proizvođači išli ukorak sa svjetskim trendovima i dostignućima.

Zavirite u budućnost poljoprivrede!

Svim ljudima zajedničko je da smo po prirodi znatiželjni, netko više, netko manje, ali većinu zanima nešto novo, uzbudljivo i još neotkriveno. Na međunarodnom sajmu poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije – CROAGRO vidjet ćete i doživjeti baš to – mnogo novosti, tehnoloških inovacija, noviteta iz struke, novih proizvoda i tehnologija. Bit će predstavljeni i dosad neotkriveni i nepoznati, a vrhunski proizvodi, uz svjetske premijere ili vicepremijere poljoprivredne mehanizacije, a više od 200 izlagača poljoprivrednicima i posjetiteljima ponudit će sve što im potrebno u poljoprivrednoj proizvodnji.

Poljoprivredni i obiteljski sajam

CROAGRO je poljoprivredni i obiteljski sajam s mnoštvom zanimljvih sadržaja za sve generacije, od 7 do 77 godina. I mladi i odrasli moći će naći zanimljive sadržaje po svačijem ukusu i interesu. Uz zanimljive izlagače i njihove proizvode i usluge, organizator priprema bogat i sadržajan program sa stručnim, edukativnim predavanjima i panel diskusijama, radionicama i atraktivnim prezentacijama, uz zabavni i kulturni, kao i kulinarski – GASTRO show program, a s obzirom da sajam traje četiri dana, svaki sajamski dan posebna je tematska cjelina.

U kojem smjeru ide hrvatska poljoprivreda?

Program sajma tematski je posvećen najvažnijim sektorima u proizvodnji, i to po danima održavanja sajma, a u stručnom dijelu programa tražit ćemo odgovor u kojem smjeru ide hrvatska, ali i svjetska poljoprivreda.

Prvog dana sajmovanja, sve će biti u znaku stočarstva, stoga je to DAN STOČARSTVA (5.12.)

Nakon svečanog otvorenja sajma, bit će proglašeni najbolji hrvatski proizvođači u sektoru stočarstva, proizvodnji mlijeka/sireva, te u tovu svinja i goveda te peradi, a u organizaciji Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Hrvatske agencije za hranu i poljoprivredu (HAPIH).

Održat će se i Hrvatski festival tradicijskih sireva – SirCrofest uz podršku Saveza malih sirara Hrvatske i Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministrarstva poljoprivrede.

Također će se održati proglašenje pobjednika s nacionalnog izbora najboljih sireva i zanimljive radionice o sljubljivanju sira i piva i pravilnom rezanju i serviranju sireva uz degustaciju.

CROAGRO akademija mladih poljoprivrednika- „Lijepo je biti poljoprivrednik“ za srednjoškolce, pokazat će da na mladima svijet ostaje, uz predavanja mladih poljoprivrednika iz Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika (HUMP Agro) i uz goste predavače – uspješne poduzetnike iz renomiranih poljoprivrednih tvrtki.

Drugi i treći dan sajma su DANI BILJNE PROIZVODNJE.

Na dan Svetog Nikole, 6.12. počet će 5. stručni seminar o proizvodnji povrća u Hrvatskoj – Hrvatsko povrće, a tijekom dana održat će se Izbor i proglašenje najboljih proizvođača-kooperanata u ratarskoj proizvodnji), te Izbor najboljih hrvatskih vinara u organizaciji DANH-a i HAPIH-a, kao i radionica Pjenušava vina od davnina.

Cjelodnevna aktivnost će biti i Međunarodna konferencija u organizaciji Europske Koordinacije Via Campesina (ECVC) i Udruge OPGH Život, s nazivom “Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ciljevi održivog razvoja”.

7.12. se nastavljaju aktivnosti DANA BILJNE PROIZODNJE.

Trećeg dana sajma nastavit će se stručni seminar “Hrvatsko povrće”, a održat će se i Izbor za “hit” sortu jabuke, kao i Međunarodno ocjenjivanje rakija i likera.

8.12. Posljednji dan sajma i šećer na kraju – DAN MEHANIZACIJE

U nedjelju, posljednjeg dana sajma, u paviljonima Zagrebačkog velesajma svjetla pozornice fokusirat će se na moćne strojeve najsuvremenije poljoprivredne mehanizacije i poljoopreme, jer će na sajmu biti izloženi najbolji traktori, kombajni i svi priključni strojevi koje u ovom trenutku ima svjetska industrija poljomehanizacije, a na kraju će na tronu ostati samo jedan stroj, model traktora koji će biti proglašen hrvatskim traktorom godine.

Izbor za „Hrvatski traktor godine“ organizira DANH i proglašenje pobjednika održat će se zadnjeg dana sajma.

Također će se održati radionica za sve koji žele znati prednosti korištanja najsuvremenije tehnologije u poljoprivredi, pod nazivom: Precizna poljoprivreda.

Sva četiri dana sajma održat će se brojne radionice, stručna predavanja, gastro-eno show, kulinarske radionice i degustacije.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPrijeti nam gašenje proizvodnje i otpuštanje sto zaposlenih!
Sljedeći članakHrvatska poljoprivreda nakon 2020. – uključite se u javne konzultacije
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.