Poppy kocke. Raskošne kocke s bogatim kremama od maka i vanilije na prhkoj kori ukrašene šlagom savršena je poslastica za sve ljubitelje maka u kolačima.
Kremasti kolač za sve ljubitelje maka koji oduševljava izgledom i okusom.
Kora:
✦ 150 g maslaca
✦ 150 g glatkog brašna
✦ 1 žumanjak
✦ 1 vanilin šećer
✦ 1 žlica kiselog vrhnja
✦ ½ žličice sode bikarbone
Biskvit:
✦ 10 bjelanjaka
✦ 250 g šećera
✦ 1 vanilin šećer
✦ 300 g mljevenog maka
✦ 1 prašak za pecivo
Krema:
✦ 9 žumanjaka
✦ 100 g šećera
✦ 2 vanilin šećera
✦ 140 g škrobnog brašna (gustina)
✦ 1000 ml mlijeka
✦ 250 g margarina
Dekoracija:
✦ 500 ml vrhnja za šlag
Priprema kore: Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto, razvaljati ga na papiru za pečenje i staviti u kalup dimenzije 40 x 30 cm.
Priprema biskvita: Izraditi bjelanjke u čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera i vanilin šećera, dodati mljeveni mak pomiješan s prašakom za pecivo i lagano promiješati kuhačom. Izliti po razvaljanoj kori i peći 20 – 25 minuta na 180 °C. Probati čačkalicom kad je pečeno.
Priprema kreme: Pjenjačom izmiješati žumanjke, šećere i škrobno brašno s malo mlijeka pa ukuhati u ostalo mlijeko. Kuhati cijelo vrijeme miješajući pjenjačom dok se ne zgusne pa maknuti s vatre. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti da se ohladi. Umiksati margarin sobne temperature i mazati po ohlađenom biskvitu.
Priprema dekoracije: Izraditi vrhnje za šlag i namazati ga po kremi. Dobro ohladiti.
Recept iz knjige Moji kremasti kolači
Ukoliko slijedite ove jednostavne upute uspjeh je zagarantiran! Dobar tek 🙂