Žeža. Žeža je prava kraljica jednostavnosti, bar kada su kremaste poslastice u pitanju. Krema je savršeno maziva, ne kuha se, a čine ju svega tri sastojka.

Biskvit:

✦ 5 jaja

✦ 5 žlica šećera

✦ 1 vanilin šećer

✦ 100 ml ulja

✦ 6 žlica oštrog brašna

✦ 1 prašak za pecivo

✦ 2 žlice kakaa

Priprema: Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg uz postupno dodavanje šećera i vanilin šećera. Sma­njiti misker na najmanju brzinu pa dodati jedan po jedan žumanjak i ulje u tankom mlazu. Dodati braš­no pomiješano s praškom za pecivo i kakaom i još jednom kratko izmiksati. Uliti u kalup dimenzije 28 x 20 cm obložen papirom za pečenje i peći oko 20 minuta na 180 °C. Ohladiti i prerezati vodoravno.

Krema:

✦ 500 ml vrhnja za šlag

✦ 5 žlica Nutelle ili čokoladnog namaza

Priprema: Miksati vrhnje za šlag do pola, dodati Nutellu i nastaviti miksati dok se ne dobije čvrsta pjenasta krema. Kremu staviti između biskvita.

Ganache:

✦ 150 ml vrhnja za šlag

✦ 100 g čokolade za kuhanje

✦ 2 žlice Nutelle

Priprema: Zagrijati vrhnje za šlag do vrenja, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i izmiješati dok se čokolada ne otopi. Dodati Nutellu i još jednom izmi­ješati pa preliti po kolaču i dobro ohladiti.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakKoprivnička mini mljekara ”Horizont” prkosi izazovima već četvrt stoljeća
Sljedeći članakRozalindine čarolije od planike
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.