Genetski fenomen nakupljanja šećera unutar plodova uključuje mnoge biokemijske promjene koje dovode do omekšavanja tkiva, promjene boje ploda i arome. Dominantno prisutni šećeri poput glukoze, fruktoze i saharoze u direktnoj su korelaciji s ekološkim uvjetima. Sazrijevanje je proces transformacije nezrelih plodova do zrelih plodva koji su ukusni za jelo.
Sastavne i strukturne promjene koje se događaju tijekom zriobe. Sadržaj šećera u plodovima u direktnoj je korelaciji s klimatskim prilikama. Sume toplinskih jedinica, tj. nedostatak topline negativno utječe na sakupljanje šećera što rezultira kiselim plodovima. Sadržaj šećera povećava se u većini plodova kako voće dozrijeva uz neznatno smanjenje vode. Kako raste sadržaj šećera proporcionalno dolazi do smanjivanja kiseline koja se u nekim plodovima čak i dvostruko smanjuje. Kad je odnos šećera i kiselina u plodu veličine 7:1 plod je najbolje arome za konzumaciju. Mnogi proizvođači svjesni su činjenice kako se ukupni šećeri u plodu smanjuju ako je veći prinos i obrnuto. Ako je po stablu manji prinos plodovi su veći i sadržavaju više šećera, no uz aplikaciju određenih biostimulatora ne moramo se odreći kvalitete i prinosa. Sadržaj šećera u lubenicama, jagodama, bobičastom voću i ostalom voću koje se jede u svježem stanju kao sezonsko voće ima značajan utjecaj na kvalitetu samog ploda.
Bombardier Sugar organski je bio stimulator nove generacije koji povećava sadržaj šećera u plodovima i utječe na bolju obojenost plodova. Smanjuje različite vrste stresa vašeg nasada i povećava mobilizaciju i nakupljanje otopljenih tvari u plodovima. Visoka koncentracija biološki aktivnih molekula potiče stvaranje šećera i proces zriobe. Poboljšava organoleptička svojstva plodova kao što je okus, boja, aroma te povećava Brix – pokazuje koliko težinskih dijelova sladora ima u sto dijelova soka.
Brix stupnjevi povećavaju se tako što Bombardier Sugar daje plodovima kapacitet za sintezu dva glavna polisaharida celuloze i škroba čime postiže izravan učinak na sazrijevanje, obojenost i količinu šećera u plodovima.
Bombardier Sugar primjenjuje se u povrćarstvu (dinja i lubenica), voćarstvu, vinogradarstvu. Prvu aplikaciju potrebno je izvršiti 15 dana nakon zametanja plodova, a nakon toga svakih 7-10 dana do berbe. Kod vinove loze potrebno je primijeniti 2-3 aplikacije i to 45, 30 i 20 dana prije berbe. Primjena kod povrtnih kultura je u fazi zametanja plodova svakih 7-10 dana, a zadnja aplikacija mora biti 7 dana prije berbe. Aplicira se folijarno ili fertirigacijom. Preporučena primjena je u dozi od 200-400 ml/100 l vode, navodnjavanjem 20 L/ha ili u hidroponiji 10 L/ha.
Za najbolje rezultate koristite Bombardier Sugar i Batallón
Batallón je tekuće organsko gnojivo koje aktivira sve metaboličke i enzimske procese u tlu. Batallón se preporučuje koristiti u osiromašenim tlima kako bi se potaknuo rad mikroorganizama. Kao rezultat, povećava se veličina i prinos voća. Batallón pomaže u oživljavanju korisnih mikroorganizama u tlu koji potiču rast biljaka. Ti mikroorganizmi koloniziraju područje korijena i potiču fiksaciju atmosferskog dušika koji se prenosi u biljku.
Sunce je vrlo bitan čimbenik za dobivanje dovoljne količine šećera u plodovima, no Bombardier Sugar i Batallón stimuliraju sazrijevanje i povećanja količine šećera u plodovima. Osim što stimuliraju rast i sazrijevanje, povoljno djeluju na kvalitetu i krupnoću plodova.