Biskvit:

✦ 4 bjelanjaka

✦ 4 žlice šećera

✦ 4 žlice oštrog brašna

Priprema: Napraviti snijeg od bjelanjaka, kad očvr­snu postupno umiksati šećer, a ručno umiješati brašno. Uliti u kalup obložen papirom za pečenje, dimenzije 20 x 30 cm. Peći na 180 °C, 10 – 15 minuta.

Krema:

✦ 1 mljevena želatina (10 g)

✦ 450 g jagoda

✦ 150 g šećera

✦ 500 g mascarponea

✦ 2 žlice šećera u prahu

✦ 400 ml vrhnja za šlag

✦ 150 g bijele čokolade

Priprema: Želatinu staviti u 4 žlice hladne vode da nabubri. Jagodama dodati 2 – 3 žlice vode i šećer, pa kuhati na laganoj vatri 5 minuta. Usitniti štapnim mikserom ili u blenderu. Želatinu otopiti na najma­njoj vatri pa dodati u pire i ohladiti do sobne tem­perature. Izmiksati mascarpone sobne temperature sa šećerom u prahu i oprezno mu umiješati čvrsto tučeni šlag. Smjesu podijeliti na dva dijela. U jednu dodati pire od jagode i lagano ručno izmiješati, a u drugu otopljenu bijelu čokoladu (u mikrovalnoj ili na pari) i također lagano izmiješati. Na biskvit staviti kremu s jagodom i staviti u zamrzivač na 15 minuta da se krema stegne. Na kremu od jagoda staviti kre­mu s bijelom čokoladom i dobro ohladiti.

Dekoracija:

✦ 200 ml vrhnja za šlag

✦ jagode

Priprema: Ukrasiti čvrsto tučenim vrhnjem za šlag i jagodama.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakJon pita
Sljedeći članakDomaća hrana ponovno hit!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.