Sastojci:

✦ 500 g lisnatog tijesta

✦ ulje (za premazati kalupe)

✦ 1 žumanjak

✦ malo mlijeka

✦ šećer u prahu

Priprema: Na pobrašnjenoj podlozi razva­ljati lisnato tijesto i izrezati na 24 trakice. Ka­lupe za šaumrole premazati uljem i zarolati trakice tijesta. Slagati u lim prethodno oblo­žen papirom za pečenje. Rolice premazati razmućenim žumanjkom s par kapi mlijeka i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 20 minuta. Pečene rolice vruće micati s kalupa i ostaviti da se ohlade.

Krema:

✦ 10 g želatine

✦ 50 ml vode

✦ 500 ml mlijeka

✦ 1 puding od čokolade

✦ 1 žlica škrobnog brašna (gustina)

✦ 3 žumanjka

✦ 150 g šećera

✦ 1 vanilin šećer

✦ 50 g čokolade za kuhanje

✦ 200 ml vrhnja za šlag

Priprema: Želatinu preliti vodom i ostaviti da nabubri 10 minuta. Za to vrijeme staviti kuhati 400 ml mlijeka. Preostalo mlijeko po­miješati s pudingom i škrobnim brašnom. Posebno izraditi žumanjke sa šećerom i va­nilin šećerom, potom umiješati u smjesu od pudinga, gustina i mlijeka. Pripremljene sastojke uliti u uzavrelo mlijeko i kuhati na srednjoj vatri. Kad smjesa postane gusta, maknuti s vatre, dodati sjeckanu čokoladu i želatinu, te miješati dok se ne otopi. U ohla­đeno umiješati tučeno vrhnje za šlag. Staviti u hladnjak da se stisne. Napuniti kremom vrećicu za ukrašavanje i puniti rolice. Ukrasiti šećerom u prahu i otopljenom čokoladom.

Recept iz knjige Moji čokoladni kolači

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPriroda liječi: Što su trine od sijena?
Sljedeći članakINTERVJU BROJA – Uspješna farma ovaca “QUEEN SHEEP”: Borba je tek počela!
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.