Ne možemo ni slutiti koliko se u ostacima sijena krije obilje ljekovitih biljaka zvanih trine koje se u narodnoj medicini stoljećima koriste kao jedno od najvažnijih postupaka za jačanje organizma. Jedan od prastarih načina liječenja neuralgija te bolesti kostiju i zglobova je upotreba trina od sijena.

Trine od sijena su najpoznatija ljekovita droga koju je Kneipp upotrebljavao kao način liječenja, iako su trine od sijena upotrebljavane i prije njega, ali tek s njim su postale pravi kućni lijek što nije ni čudno jer se baš u predjelu Allgau, gdje je radio Kneipp, prostiru velike livade i pašnjaci s najboljom travom. Ta osušena mješavina sadrži biljne dijelove mnogih vrsta trava (cvjetovi, polen, listovi, sjeme) što ovisi o biljnom sastavu livada; odoljen, gavez, piskavicu, čestoslavicu, komorač, tratinčice, dobričicu, stolisnik, razne vrste trputca, vodopiju. Nađu se tu i djelići kopriva, turice i ostalog raznog ljekovitog bilja. Kad se sijeno uskladišti, dijelovi biljaka nakupljaju se na tlu i odatle se lako pokupe kad se sijeno potroši. Trava koju pokosimo na livadama dobiva onaj karakterističan miris sijena tek kad postane suha i pretvori se u sijeno. Ali ne ispuštaju sve trave ugodan miris koje su u sijenu.

Najviše mirisa ispušta trava mirisavka (Anthoxanthum odoratum) koja i zbog toga nosi ovo ime. Tvar prijatnog mirisa je kumarin kojega nalazimo u mirisnoj lazarkinji. Ljekovito djelovanje trina od sijena možemo zahvaliti osim kumarinu još i flavonoidima, taninima, furanokumarinima i sluzi. Sve ove ljekovite tvari prodiru kroz kožu u tijelo djelujući na vezivno tkivo i živce dok sluz ima neku vrstu zaštitne funkcije.

Trine od sijena moraju se višestruko prosijati kako bi se odvojili grubi dijelovi stabljike, pijeska, prašine i tla. Također se ne smiju dugo kuhati, nego se ostave da 1 do 2 puta kratko zakipe. Dugim kuhanjem dolazi do razaranja ljekovitih tvari naročito u najsitnijim biljnim dijelovima iako često u pojedinim literaturama nalazimo da se trine od sijena moraju temeljito prokuhati najmanje četvrt sata što je potpuno neispravna metoda.

Upotreba trina

Trine se najčešće koriste u obliku povoja, obloga, kupelji i parne kupelji. Kupelji s trinama od sijena primjenjuju se najviše protiv reumatičnih oboljenja i oboljenja kod izmjene tvari.Djelomične kupelji dolaze u obzir u prvom redu za liječenje lokalnih poremećaja kod izmjene tvari i slabog optoka krvi, na primjer kod zadebljanih nogu kao posljedici proširenih vena ili pretilosti. Posebno područje liječenja primjenom kupelji u sjedećem položaju s trinama od sijena su kronična oboljenja donjeg dijela tijela kod žena. Bolovi u leđima brzo prolaze nakon toplih obloga od trina kao i bolovi koji nastaju od upale živca, neuralgija, tj. napadaj bolova na području pojedinog živca. Kneipp je trine od sijena upotrebljavao većinom u obliku kupelji.Tek kasnije je uveden tretmans vrećicom od trina kao intenzivan oblik liječenja. Vrećica s trinama od sijena je oblik liječenja toplinom, a dolaze u obzir kod svih oblika reumatizma mišića i zglobova, kao na primjer artrosis deformans koljenskog zgloba. Pri kroničnom reumatizmu ramena, pri lumbagu nakon toga slijedi masaža kako bi se vratila pokretljivost.

Brojne biljke koje rastu na livadi imaju povoljan učinak na organizam kad se osuše u sijenu

Pripremanje i količina trina od sijena kupeljima

Trine od sijena stave se u hladnu vodu, ostave da 1 do 2 puta kratko zavriju te ostanu pokrivene još oko 15 minuta, a zatim procijede Zatim se procijedi ili stisne tkaninom, a tekućina se doda kupelji. Za kupelj cijelog tijela potrebno je 0,75 do 1 kg trina od sijena, a za djelomičnu kupelj manje. Na primjer za polukupelj dovoljno je 0,5 kg, za kupelj u sjedećem položaju 0,25 kg, a za kupelj nogu 3 do 4 pregršti trina ili šaku trina od sijena (mješavina osušenih cvjetova, sjemena i sitnih dijelova livadnih biljaka). U tako pripremljenu kupku uronite stopala 10 minuta, a nakon toga na njih navucite debele vunene čarape. U narodnoj medicini upotrebljava se i čaj od trina za čitav niz bolesti.

Čaj od trina pospješuje mokrenje i znojenje, rastvara sluz

Ljekoviti utjecaj čaja nije toliko u određenom liječenju bolesti, on utječe na cjelokupno zdravstveno stanje oboljelog tijela, jer se čajem od trina pospješuje mokrenje i znojenje, rastvara sluz, a time se tijelo oslobađa uzročnika bolesti. Osim toga, čaj od trina djeluje na umirenje od grčeva i bolova. Samo u tom smislu može se ispravno shvatiti djelovanje čaja od trina.

Ležanje u sijenu kao dio ponude sve je zastupljenije

Danas su na raspolaganju već gotovi prirodni ekstrakti  ili Kneippova aquasan kupelj trinama od sijena (Kneipp-Heublumen-Aquasan-bad) kao i Kneippovi paketići od sijena (Kneipp-Heupack). Iz ovog malog pregleda primjena trina od sijena u narodnoj medicini može se zaključiti kako je korisno trine od sijena uvijek imati kod kuće. Već samo ležanje u sijenu s malo svježeg lišća breze pospješuje jako znojenje, a putem znoja iz tijela se izlučuju štetne tvari. Narodna medicina tvrdi da nakon 3 do 5 provedenih noći, nestaju mnoge upale uzročnici reume, artritisa, neuralgije. Ovaj način primjene sijena u ljekovite svrhe počeo se primjenjivati i u našim krajevima kao dio turizma. Još jedan od razloga da ostanemo ovdje i čuvamo naše livade i polja.