Povišeni krvni tlak, hipertenzija, odnosi se na stanje vaših arterija. One se prirodno stežu i opuštaju, kako bi omogućile proticanje krvi od srca. Međutim, imati povišen krvni tlak znači da se vaše arterije ne mogu u potpunosti opustiti, pa srce pumpa istu količinu krvi kroz manji prostor.

Čak i malo povišen krvni tlak stvara opterećenje na vaše srce. Povećan pritisak na arterije stavlja vas u veći rizik od srčanog oboljenja ili moždanog udara. Osobno možete puno učiniti i sami da to tako ne bude. Tjelovježba i umjerenost u ishrani mogu pripomoći u smanjenju visokog tlaka. Također i planiranje dnevnih aktivnosti koje ćete dobro rasporediti tako da smanjite količinu stresa.

Tijelo šalje ,,signale”

Nalaz krvnog tlaka sastoji se od dvije brojke: gornja označava tzv. sistolički, a donja dijastolički tlak. Liječnici pridaju podjednaku važnost objema brojkama. Nalaz krvnog tlaka u blizini 120/80 ili čak niže od toga (ovisno o vašoj dobi i u kakvoj ste tjelesnoj kondiciji) je dobar. Međutim, ako su nalazi ponavljano 140/90 ili iznad toga, osoba se kvalificira za status bolesnika s hipertenzijom. Iako se hipertenzija smatra bolešću bez simptoma, novija istraživanja pokazuju da blago povišen krvni tlak može ipak slati neke ,,signaleʺ poput glavobolje, mučnine, poteškoća u usnivanju te promjenama raspoloženja.

  Što je naročito važno?

Svakako je važno smanjiti udio soli u prehrani. Preporučuje se da dnevni unos soli ne bude veći od 2,4 grama (jedna čajna žlica upravo toliko iznosi). Također, svakako pripazite na skrivene soli koje su u konzerviranoj hrani, slanim sirevima ili pak juhi u vrećici. Svaka čajna žličica soli koje se možete odreći dnevno, u stanju je sniziti vaš sistolički tlak za 5 jedinica.

Ako pušite, prekinite s tom navikom. Svaki put kad zapalite, povećava se vaš tlak za 10, 15 ili 20 jedinica i traje 15, 20 ili 30 minuta. Liječnici kažu da trebate pronaći konstruktivne načine kako se nositi sa svakodnevnim stresovima. Nije dobro tražiti samo privremene ,,bijegove” od njih (godišnji odmori, kupke, slušanje glazbe itd.). Dobro procijenite i planirajte svoje vrijeme. Npr. možete li ujutro ranije krenuti od kuće kako biste izbjegli najveću prometnu ,,špicuʺ i jutarnju gužvu.

Aerobnim vježbama srce postaje jače

Smanjite prekomjernu tjelesnu težinu pa ćete smanjiti i povišeni krvni tlak. Jedan od najboljih načina da se to učini je uz pomoć aerobnih vježbi. To su trčanje, vožnja bicikla, penjanje stepenicama i tome slično. Liječnici procjenjuju da možete očekivati da će vam vaš povišeni tlak pasti za čak 5 jedinica, za svakih 5 kilograma tjelesne težine koju izgubite. Aerobička tjelovježba pomaže i da srce postaje veće i jače. Srce počinje raditi s manje napora i s usporenijim ritmom otkucaja.

kako sniziti povišeni krvni tlak
Aerobne vježbe ojačavaju srce

Budite umjereni

Alkohol može učiniti da se osjećate opuštenim, ali on također čini arterije prilično nabreknutim. Ne zna se točno kako se to događa, ali pijenje alkohola može stimulirati bubrege da zadržavaju više soli i vode u krvi ili može suziti krvne žile. Pripazite na unos kofeina te umjereno konzumirajte crnu kavu. Jedna jedina šalica crne kave može podići tlak za 5 jedinica. Pokušajte, koliko god je to moguće, držati se svježe hrane – preporučuju liječnici.

Konzervirana i prerađena hrana često oskudijeva u važnim mineralima, kao što su kalij (pretežno prisutan u voću i povrću, kao što su banane, suhe marelice, krumpir, grah, rajčica), magnezij (na raspolaganju u mahunama, bademima, kikirikiju, riži, kukuruznom i pšeničnom brašnu) i kalcij (u jogurtu i drugim mliječnim proizvodima). Svi ti minerali igraju važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka i njihov nedostatak može kod nekih osoba pridonijeti rastu tlaka. Za sada nema dokaza da će uzimanje minerala u obliku tableta sniziti krvni tlak.

povišeni krvni tlak
Puno svježeg voća i povrća pripomažu zdravlju

Obavite pregled kod liječnika

Dakle, sve ste pokušali što se preporučuje, ali bez uspjeha. Vaša hipertenzija može biti simptom neke druge bolesti. Kod 5 do 10 posto oboljelih od hipertenzije visoki krvni tlak može biti signal loše funkcije bubrega (blokirane bubrežne arterije ili previše aktivna nadbubrežna žlijezda). Liječnik će obaviti sve potrebne pretrage krvi i mokraće i odrediti eventualno potrebnu medikamentoznu terapiju.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje