U Parku istarskog vola u Kanfanaru krajem srpnja održana je 31. Smotra istarskih volova. Na ovogodišnjoj smotri bila su 23 vola (istarsko govedo, poznato kao i boškarin). 17 ih se natjecalo u kategorijama težine, poslušnosti i ljepote.

Titula najvećeg, odnosno najtežeg boškarina pripala je prošlogodišnjem pobjedniku, volu Sarožin s 1.380 kilograma (lani 1.303 kg), vlasnika Maria Udovičića iz mjesta Gospodi, a čiji je i vol Bakin ove godine zauzeo drugo mjesto s 1.150 kilograma. Treće je mjesto pripalo imenjaku Bakinu (1.070 kg), vlasnika Alojza Krizmanića iz mjesta Veli Ježenj. Titulu najljepšeg osvojio je Gajardo, vlasnice Marinele Jugovac iz mjesta Bužleti. Titula poslušnosti pripala je volu Bakin vlasnika Emila Rojnića iz mjesta Orihi. Drugim je proglašen vol Boškarin Borisa Ladike. Na trećem mjestu se našao par volova čiji je vlasnik Mario Gašparini iz mjesta Fabci.

Po prvi puta, na smotri istarskih volova u Kanfanaru nastupio je i vol s otoka Krka, a vlasnik je Karlo Hren.

Dolazim s otoka Krka iz mjesta Kras na Dobrinjštini i već dvije godine imam jednoga vola, jednog jedinog na otoku Krku. Prije njega nije ga bilo 20 godina. Nadam se da ću s uzgojem volova ići dalje iako od toga nema ni koristi ni poticaja. Da bi se s ovim bavili treba velika upornost i mnogo odricanja, ali ljubav sve nadjača. Nasljeđe je to od mog pokojnog nona, no uz uzgoj krava poželio sam da imamo i vola, istaknuo je Karlo Hren.

Preostalo ih manje od 30

I dok na Krku ima samo jedan boškarin, procjenjuje se da Istra ima oko 2.000 grla istarskog goveda. Od toga je istarskih volova (kastrati bika istarskog goveda) preostalo manje od 30.

Nekada su ove životinje bile glavni oslonac svake obitelji u istarskim selima, podsjetio je načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman.

Park istarskog vola je mjesto koje simbolizira upravo ono što 31 godinu odašiljemo. Manifestacija Jakovlja je neuništiva i nezaustavljiva isto kao i naš boškarin. Boškarin je simbol Istre i ne smijemo dopustiti da sve padne na leđa uzgajivača. To je naša dužnost i naša zadaća, jer je ta vrijedna i plemenita pasmina stoljećima pomagala istarskom čovjeku da opstane na ovom području, poručio je načelnik Jurman.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan je rekao da  boškarin predstavlja tradiciju, kulturu i vrednote istarskog kraja i istarskog poljoprivrednika.

Na žalost, boškarin danas nema nikakvu ekonomsku vrijednost. Zato treba odati posebno priznanje uzgajivačima jer to rade isključivo iz ljubavi prema istarskom govedu, rekao je pročelnik Pinzan.

Dodao je i kako Istarska županija provodi uzgojni program istarskog goveda putem Razvojne agencije. Meso istarskog goveda valorizirano je i zaštićeno na nacionalnoj razini. Kroz sljedeće dvije godine očekuje se zaštita i na razini EU. U zadnjih 18 mjeseci, Ministarstvo poljoprivrede je plasiralo 2,8 milijuna kuna kroz covid mjere u sektor govedarstva u Istarskoj županiji. Na taj način izravno se pomaže istarskim uzgajivačima.

istarsko govedo boškarin
Jedini boškarin na Krku