Dinja je uz lubenicu jedna od najpopularnijih tikva posebice tijekom ljetnih mjeseci. Njezino karakteristično narančasto obojenje pulpe ploda i specifičan slatkast okus i veća količina vode svrstavaju ju u jednu od omiljenih namirnica za osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana.

Dinja se najčešće konzumira u svježem stanju, no zanimljiv proizvod je i džem od dinje, prvenstveno zbog njenog egzotičnog okusa.

Za pripremu džema od dinje, dinju je potrebno oguliti i očistiti, odnosno izdvojiti sjemenke. Pulpu ploda je potrebno narezati na komadiće te usitniti.

Za potrebe pipreme džema potrebna je količina od otprilike 1 kg očišćenog ploda, prilikom čega je poželjno koristiti mekšu dinju.

Usitnjena voćna masa se ugrije i doda se otprilike 50 dkg šećera (može se dodati malo soka limina ili limete). Zatim se kuha do postignuća željene gustoće.

Također, puni se u sterilizirane staklenke, koje se zatvaraju poklopcem na navoj i ostave pohladiti na sobnoj temperaturi.

U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.

Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:

Kiseljenje zelenih rajčica – recept

Recept za kisele mahune

Paprike punjene kupusom

Ukiseljeni plodovi dragoljuba

Ukiseljene gljive – recept

Ukiseljena ljutika – recept

Ukiseljeni motar – recept