Dinja je uz lubenicu jedna od najpopularnijih tikva posebice tijekom ljetnih mjeseci. Njezino karakteristično narančasto obojenje pulpe ploda i specifičan slatkast okus i veća količina vode svrstavaju ju u jednu od omiljenih namirnica za osvježenje tijekom vrućih ljetnih dana.

Dinja se najčešće konzumira u svježem stanju, no zanimljiv proizvod je i džem od dinje, prvenstveno zbog njenog egzotičnog okusa.

Za pripremu džema od dinje, dinju je potrebno oguliti i očistiti, odnosno izdvojiti sjemenke. Pulpu ploda je potrebno narezati na komadiće te usitniti.

Za potrebe pipreme džema potrebna je količina od otprilike 1 kg očišćenog ploda, prilikom čega je poželjno koristiti mekšu dinju.

Usitnjena voćna masa se ugrije i doda se otprilike 50 dkg šećera (može se dodati malo soka limina ili limete). Zatim se kuha do postignuća željene gustoće.

Također, puni se u sterilizirane staklenke, koje se zatvaraju poklopcem na navoj i ostave pohladiti na sobnoj temperaturi.

U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.

Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:

Kiseljenje zelenih rajčica – recept

Recept za kisele mahune

Paprike punjene kupusom

Ukiseljeni plodovi dragoljuba

Ukiseljene gljive – recept

Ukiseljena ljutika – recept

Ukiseljeni motar – recept

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje