Zelene rajčice koje tijekom dozrijevanja zbog nedovoljne količine topline i svjetla ne mogu dobiti svoju karakterističnu boju mogu se pripremiti kao ukusna zimnica. Oprane, odstranjene peteljke, izbodene čačkalicom, zelene rajčice slože se u staklenke.

Kao začin koristi se lovorov list, kopar, list vinove loze, hren i papar u zrnu.

Napravi se smjesa octa, soli, šećera i vode (za 5 kg rajčice potrebno je 3 L 9 %-tnog octa, 1,5 L vode, 250 g soli i 125 g šećera) koja se zagrije do vrenja , ohladi na 70 °C i prelije preko naslaganih zelenih rajčica.

Staklenke se odmah zatvore poklopcem na navoj. Nakon pohlađivanja tako pripremljeni proizvodi čuvaju se u tamnom i hladnom prostoru.

U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.

Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:

Recept za kisele mahune

Paprike punjene kupusom

Ukiseljeni plodovi dragoljuba

Ukiseljene gljive – recept

Ukiseljena ljutika – recept

Ukiseljeni motar – recept

Džem od dinje

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje