Motar ili u našim krajevima poznat još pod nazivom petrovac, samonikla je trajnica karakteristična za mediteransko podneblje te ga se u Hrvatskoj najčešće može naći na kamenitoj obali uz more. U prehrambene svrhe koriste se mesnati listovi koji se beru slično kao i divlje šparoge, odnosno otkinu na mjestu gdje se prelome.

Za konzumaciju potrebno ga je ubrati u fazi prije cvatnje, optimalno u svibnju i početkom lipnja. Nakon što procvate (kolovoz i rujan) razvija intenzivnu aromu i okus. Karakterističnog je slanog i aromatičnog okusa kojim podsjeća na komorač i kapare.

Smatra se ljekovitom biljkom prvenstveno zbog visokog sadržaja vitamina C. Može se konzumirati svjež kao dodatak u salatama ili se marinirati odnosno ukiseliti poput krastavaca.

Za pripremu ukiseljenog motara, svježe ubrane listove potrebno je složiti u prethodno steriliziranu staklenku i preliti otopinom octa (otprilike 2 dL octa na 6 dL vode) koju je potrebno prethodno zagrijati do vrenja i ohladiti.

Listovi motara trebaju biti u otopini te ukoliko isplivaju potrebno ih je potisnuti pritiskivačem.

Tako ukiseljeni motar potrebno je ostaviti mjesec do mjesec i pol dana kada je spreman za konzumaciju.

U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.

Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:

Kiseljenje zelenih rajčica – recept

Recept za kisele mahune

Paprike punjene kupusom

Ukiseljeni plodovi dragoljuba

Ukiseljene gljive – recept

Ukiseljena ljutika – recept

Džem od dinje

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje