Motar ili u našim krajevima poznat još pod nazivom petrovac, samonikla je trajnica karakteristična za mediteransko podneblje te ga se u Hrvatskoj najčešće može naći na kamenitoj obali uz more. U prehrambene svrhe koriste se mesnati listovi koji se beru slično kao i divlje šparoge, odnosno otkinu na mjestu gdje se prelome.

Za konzumaciju potrebno ga je ubrati u fazi prije cvatnje, optimalno u svibnju i početkom lipnja. Nakon što procvate (kolovoz i rujan) razvija intenzivnu aromu i okus. Karakterističnog je slanog i aromatičnog okusa kojim podsjeća na komorač i kapare.

Smatra se ljekovitom biljkom prvenstveno zbog visokog sadržaja vitamina C. Može se konzumirati svjež kao dodatak u salatama ili se marinirati odnosno ukiseliti poput krastavaca.

Za pripremu ukiseljenog motara, svježe ubrane listove potrebno je složiti u prethodno steriliziranu staklenku i preliti otopinom octa (otprilike 2 dL octa na 6 dL vode) koju je potrebno prethodno zagrijati do vrenja i ohladiti.

Listovi motara trebaju biti u otopini te ukoliko isplivaju potrebno ih je potisnuti pritiskivačem.

Tako ukiseljeni motar potrebno je ostaviti mjesec do mjesec i pol dana kada je spreman za konzumaciju.

U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.

Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:

Kiseljenje zelenih rajčica – recept

Recept za kisele mahune

Paprike punjene kupusom

Ukiseljeni plodovi dragoljuba

Ukiseljene gljive – recept

Ukiseljena ljutika – recept

Džem od dinje