Ljutika, vrsta luka poznata još pod nazivom luk kozjak, izuzetno je cijenjen u gastronomskom smislu, ali zanimljiv je i zbog značajnog nutritivnog sastava. Naime, ljutika je bogata vitaminom C i A, kao i drugim antioksidansima (posebice flavonoidima). Zbog toga ima i brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje; štiti kardiovaskularni sustav snižavajući razinu „lošeg“ kolesterola; snažan je diuretik; potiče rad crijeva; snažnog je antimikrobnog i protuupalnog djelovanja.

Izuzetno zanimljiv način prerade i dobivanja novog proizvoda od ljutike je mariniranje, odnosno ukiseljena ljutika. Naime, kao i kod ostalih, marinada, odnosno naljev se priprema kao otopina vinskog octa i vode s dodatkom soli i šećera te ostalih začina, poput lovorovog lista, timijana (može i ružmarin, origano ili gorušica) i papra u zrnu.

Ljutika se prvo oguli i ukoliko je moguće ne odstranjuje se ona tanka ljuska kako se ne bi izgubila forma komuške i došlo do lomljenja, posebice kasnije u staklenki ili kod serviranja.

Očišćene ljutike oprezno se polažu u prethodno steriliziranu staklenku između kojih se slažu začini.

Na kraju se preliju pripremljenom otopinom octa (ne više od 6 % jačine octa).

Staklenka se zatvori poklopcem na navoj i čuva na tamnom i hladnom mjestu.

U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.

Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:

Kiseljenje zelenih rajčica – recept

Recept za kisele mahune

Paprike punjene kupusom

Ukiseljeni plodovi dragoljuba

Ukiseljene gljive – recept

Ukiseljeni motar – recept

Džem od dinje