Ljutika, vrsta luka poznata još pod nazivom luk kozjak, izuzetno je cijenjen u gastronomskom smislu, ali zanimljiv je i zbog značajnog nutritivnog sastava. Naime, ljutika je bogata vitaminom C i A, kao i drugim antioksidansima (posebice flavonoidima). Zbog toga ima i brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje; štiti kardiovaskularni sustav snižavajući razinu „lošeg“ kolesterola; snažan je diuretik; potiče rad crijeva; snažnog je antimikrobnog i protuupalnog djelovanja.

Izuzetno zanimljiv način prerade i dobivanja novog proizvoda od ljutike je mariniranje, odnosno ukiseljena ljutika. Naime, kao i kod ostalih, marinada, odnosno naljev se priprema kao otopina vinskog octa i vode s dodatkom soli i šećera te ostalih začina, poput lovorovog lista, timijana (može i ružmarin, origano ili gorušica) i papra u zrnu.

Ljutika se prvo oguli i ukoliko je moguće ne odstranjuje se ona tanka ljuska kako se ne bi izgubila forma komuške i došlo do lomljenja, posebice kasnije u staklenki ili kod serviranja.

Očišćene ljutike oprezno se polažu u prethodno steriliziranu staklenku između kojih se slažu začini.

Na kraju se preliju pripremljenom otopinom octa (ne više od 6 % jačine octa).

Staklenka se zatvori poklopcem na navoj i čuva na tamnom i hladnom mjestu.

U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.

Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:

Kiseljenje zelenih rajčica – recept

Recept za kisele mahune

Paprike punjene kupusom

Ukiseljeni plodovi dragoljuba

Ukiseljene gljive – recept

Ukiseljeni motar – recept

Džem od dinje

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje